«ΠΑΤΡΙΔΟΓΝΩΣΙΑ» στο Μουσείο Ηρακλειδών

2019-01-23

Η Ανθή Ξενάκη επιστρέφει μετά από 5 χρόνια μετά την πρώτη της παρουσία με την έκθεση Αστική Γεωμετρία στο Μουσείο των Ηρακλειδών. Από τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου έως και την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου, το Μουσείο των Ηρακλειδών θα φιλοξενεί την έκθεση της ταλαντούχας φωτογράφου με τίτλο «ΠΑΤΡΙΔΟΓΝΩΣΙΑ - η νομοτελειακή έκβαση των προσδοκιών μιας εθνικής ανασυγκρότησης».

Η εν λόγω έκθεση πρόκειται για ένα φωτογραφικό οδοιπορικό σε μέρη φορτωμένα με ατομικές ή συλλογικές μνήμες, όπου η φθορά είναι το σημαίνον ενώ το σημαινόμενο απαιτεί από το θεατή κατάδυση στις μνήμες, στην ιστορία που ακόμα δεν έχει γραφτεί και στις προσδοκίες που ως άτομα ή ως έθνος ακουμπήσαμε σε βεβαιότητες. Η ανεπιτήδευτη ματιά της Ανθής Ξενάκη, η εστίαση σε λεπτομέρειες, οι ιδιαίτερες γωνίες θέασης, μετατρέπουν τις φωτογραφίες σε καλειδοσκόπια. Όπως η ίδια σημειώνει:

«Η πατρίδα μου προχωρά κι αφήνει πίσω της ίχνη των αλλοτινών προσδοκιών της σαν φιδοπουκάμισα. Τα βαπτίζει μνημεία, ιστορικούς τόπους και πολιτιστική κληρονομιά κι ύστερα αφήνει το χρόνο να τα μετατρέψει σε ερείπια και να τα καταπιεί. Έτσι, εξυφαίνει τη νομοτελειακή έκβαση των αλλοτινών προσδοκιών της, κυρίως εκείνων μιας επίπονης ανασυγκρότησης, η πατρίδα μου.»

Η έκθεση φιλοξενείται στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων, στην οδό Ηρακλειδών 16. 

Μέρες & Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη έως Κυριακή 10:00 έως 18:00.

Ισχύει το εισιτήριο εισόδου στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου. 

Πηγή: www.ert.gr

Πρόσφατες δημοσιεύσεις 

Τα νέα της εβδομάδας
 

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας (ΕΦ.Α.ΚΟΡ.) και το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου (ΙΛΜΚ), συνεχίζουν την εξαιρετικά επιτυχημένη συνεργασία τους με το πρόγραμμα δράσεων «Γέφυρες» με θέμα για φέτος «Γέφυρες: Ανοιχτά Μουσεία 2019». Η πρώτη δράση, με τίτλο «Συντήρηση Αρχαιοτήτων», θα πραγματοποιηθεί,...