Παρουσίαση του παιδικού βιβλίου "Η μεγάλη κυρία των νομισμάτων και το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού"

2017-09-16

Το Νομισματικό Μουσείο και η MONUMENTA διοργανώνουν την παρουσίαση του παιδικού βιβλίου «Η μεγάλη κυρία των νομισμάτων και το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού», της αρχαιολόγου Ειρήνης Γρατσία με εικονογράφηση της Μαγδαληνής Θεοχάρη, την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 12 μ.μ., στο Ιλίου Μέλαθρον (Ελ. Βενιζέλου {Πανεπιστημίου} 12), στο πλαίσιο του εορτασμού των ευρωπαϊκών ημερών πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το βιβλίο, που εκδόθηκε από τη MONUMENTA, θα παρουσιάσουν o διευθυντής του ΕΝΜ κ. Γιώργος Κακαβάς, η παιδαγωγός-συγγραφέας κ. Ελένη Γερουλάνου και η παιδαγωγός-συγγραφέας κ. Εύη Τσιτιρίδου. Οι επίσημοι προσκεκλημένοι είναι τα παιδιά και γι' αυτό μετά τις ομιλίες θα ακολουθήσει μια περιήγηση-παιχνίδι σε ένα από τα ωραιότερα μουσεία, που φιλοξενείται σε ένα από τα ωραιότερα κτήρια της Αθήνας, το Ιλίου Μέλαθρον. Την εκπαιδευτική δραστηριότητα επιμελήθηκε η παιδαγωγός-συγγραφέας κ. Ελένη Γερουλάνου.

Λίγα λόγια για το παραμύθι

Ένας μεγάλος θησαυρός χρυσών νομισμάτων κρύβεται βαθιά μέσα στη γη, κοντά στο ναό του θεού Απόλλωνα. Άραγε θα προλάβουν να τον βρουν η Μεγάλη Κυρία των Νομισμάτων, η μικρή φτερωτή θεά και ο κύριος Χρήστος, ο αρχαιολόγος, ή θα πέσει στα χέρια τεσσάρων κλεφτών νομισμάτων με το αλλόκοτο μηχάνημα, με την τεράστια μύτη, που μυρίζει από μακριά τους θησαυρούς... Μια παραμυθένια ιστορία, ένα ταξίδι στον κόσμο της αρχαιολογίας ...

Το παραμύθι "Η μεγάλη Κυρία των Νομισμάτων και το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού" είναι η καινούρια έκδοση της MONUMENTA. Μια παραμυθένια ιστορία για τα αρχαία νομίσματα, το Μουσείο τους στο Ιλίου Μέλαθρον, την ανασκαφή, την προσπάθεια των αρχαιολόγων να προστατεύσουν την αρχαιολογική κληρονομιά, τους αρχαιοκάπηλους.

Η αρχαιολόγος Ειρήνη Γρατσία εμπνεύσθηκε την παραμυθένια ιστορία από την αείμνηστη νομισματολόγο Μάντω Οικονομίδου, τη διευθύντρια του Νομισματικού Μουσείου. Η συγγραφέας θέλησε, με ταξιδευτή ένα παραμύθι, τα παιδιά να γνωρίσουν τη μεγάλη νομισματολόγο, που με δικές της προσπάθειες το Νομισματικό Μουσείο στεγάστηκε σε ένα από τα ομορφότερα σπίτια της Αθήνας, το Ιλίου Μέλαθρον. Η Μαγδαληνή Θεοχάρη εικονογράφησε το παραμύθι δίνοντας ζωή στους ήρωες του παραμυθιού, ταξιδεύοντάς μας από το Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Νομισματικό Μουσείο, στο ναό του Απόλλωνα, στην ανασκαφή.
Αληθινοί και φανταστικοί ήρωες, πραγματικά και φανταστικά γεγονότα συνθέτουν την ιστορία, στην οποία πρωταγωνιστής είναι ο θησαυρός νομισμάτων που βρέθηκε στην αρχαία Κόρινθο, κάτω από ένα πήλινα αγγείο.

Το βιβλίο περιλαμβάνει δραστηριότητες και προτάσεις και αποτελεί μια καλή αφορμή για να επισκεφθούν οι μικροί αναγνώστες του το Νομισματικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το ναό του Απόλλωνα στην αρχαία Κόρινθο.

Τα έσοδα από την πώληση του παραμυθιού διατίθενται για τους σκοπούς της MONUMENTA.