Πανοπλία 3.500 χρόνων στην υπηρεσία καινοτόμου ερευνητικού προγράμματος

2018-01-10

H Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με τους διεθνούς φήμης αρχαιολόγους, Diana Wardle και δρα Ken Wardle, του βρετανικού Πανεπιστημίου του Birmingham διενεργεί ένα καινοτόμο ερευνητικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, πρώην κοσμήτορα ΣΕΦΑΑ Γιάννη Κουτεντάκη, η έρευνα επικεντρώνεται στη μελέτη πιστού αντιγράφου μιας στρατιωτικής πανοπλίας, ηλικίας περίπου 3.500 ετών, βάρους 30 κιλών, εξ ολοκλήρου κατασκευασμένης από μέταλλο (χαλκό). Πρόκειται για την αρχαιότερη πανοπλία, που βρέθηκε στον δυτικό κόσμο. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε το 1959 στην περιοχή «Δενδρά» κοντά στο Ναύπλιο από τον αρχαιολόγο Ν. Βερδελή και τους επιστήμονες του Σουηδικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου. Σήμερα, εκτίθεται στο μουσείο του Ναυπλίου ενώ πιστό αντίγραφό της βρίσκεται στα Τρίκαλα και φιλοτεχνήθηκε υπό την εποπτεία της κ. Wardle πριν από μερικά χρόνια.

Σκοπός του ερευνητικού προγράμματος είναι να μελετηθούν οι επιβαρύνσεις που δεχόταν το ανθρώπινο σώμα από την πανοπλία, με διαφορετικές συνθήκες μάχης και κλίματος σε προσομοίωση. Για την υλοποίηση του προγράμματος κρίνεται απαραίτητη η χρήση τεχνολογιών και εξοπλισμού υψηλών προδιαγραφών, που η ΣΕΦΑΑ στα Τρίκαλα διαθέτει κατ' αποκλειστικότητα.

Τα συμπεράσματα που θα προκύψουν, θα βοηθήσουν, μεταξύ άλλων, στον σχηματισμό εικόνας για την σωματική κατάσταση και τη διατροφή των αρχαίων. Διευθυντής του εγχειρήματος και των εξειδικευμένων εργαστηρίων είναι ο δρ Ανδρέας Φλουρής. Συμμετέχουν οι καθηγητές Αθανάσιος Τζιαμούρτας, Γιάννης Γιάκας, Γιάννης Φατούρος, και οι μεταπτυχιακοί φοιτητές Σταύρος Πετμεζάς (υπολοχαγός Αεροπορίας Στρατού) και Παναγιώτης Ασήμογλου (υπαστυφύλακας ΕΛ.ΑΣ.), καθώς και ο εμπνευστής του εγχειρήματος, Γιάννης Κουτεντάκης.Τα πρώτα ευρήματα της έρευνας έχουν ήδη παρουσιαστεί σε πρόσφατο διεθνές συνέδριο που έγινε στην Αυστραλία.


Ο κ. Κουτεντάκης δήλωσε πως «Η επιστημονική συνέργεια δύο φαινομενικά άσχετων επιστημονικών περιοχών, της αρχαιολογίας και της αθλητικής επιστήμης στην προκειμένη περίπτωση, δεν αποτελεί μόνο παγκόσμια πρωτιά ή ευκαιρία δημιουργίας ενός νέου επιστημονικού πεδίου, της Αρχαιοφυσιολογίας, αλλά κυρίως είναι μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η επιστήμη, η εξέλιξη, η πρόοδος και η ανάπτυξη δεν έχουν όρια ή αγκυλώσεις, και το μόνο που χρειάζονται είναι ανοικτά μυαλά και διάθεση για δουλειά».

Πηγή: https://www.tovima.gr