ΠΑΙΔΙ ΘΑΜΜΕΝΟ ΜΕ 142 ΣΚΥΛΙΑ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΕ ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΗ ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ

2023-01-17
Image Credit: CEI RAS
Image Credit: CEI RAS

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΝΑΣΚΑΦΩΝ ΣΤΗ ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ ΤΗΣ ΟΑΣΗΣ ΦΑΓΙΟΥΜ, ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ ΒΡΗΚΑΝ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΕΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΗΤΑΝ ΘΑΜΜΕΝΟ ΜΕ 142 ΣΚΥΛΙΑ.

Οι αρχαιολόγοι του CESRAS (CENTER FOR EGYPTOLOGICAL STUDIES of the Russian Academy of Sciences) ανασκάπτουν εδώ και αρκετά χρόνια μια νεκρόπολη στο Φαγιούμ, αποκαλύπτοντας ταφές που χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα π.Χ. έως τον 7ο αιώνα μ.Χ..

Σε πρόσφατη ανασκαφική έρευνα, οι ερευνητές βρήκαν την ταφή ενός 8χρονου παιδιού, τοποθετημένου πάνω στα λείψανα 142 σκύλων στον ίδιο τάφο. Η ζωολόγος, Galina Belova, εξέτασε τους σκύλους, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι όλοι πέθαναν την ίδια στιγμή, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις βίας.

Στα λείψανα των σκύλων βρέθηκαν ίχνη μπλε πηλού, ο οποίος είναι κοινός στις αρχαίες αιγυπτιακές δεξαμενές, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να βρίσκονταν κοντά σε πηγή νερού που πλημμύρισε, με αποτέλεσμα να πνιγούν.

Το γιατί το παιδί βρέθηκε στον τάφο αποτελεί μυστήριο. Είναι πιθανό το παιδί να φρόντιζε τα ζώα, αλλά ακόμα πιο συγκεχυμένο είναι ότι το παιδί βρέθηκε με ένα λινό σάκο τοποθετημένο στο κεφάλι του.

Στο παρελθόν, μια άλλη ταφή έχει βρεθεί στη νεκρόπολη με έναν παρόμοιο λινό σάκο τοποθετημένο στο κεφάλι του νεκρού, ωστόσο, εκείνη η ταφή ήταν πιθανότατα εκτέλεση αφού ο νεκρός βρέθηκε με ένα βέλος στο στήθος του.

Πηγή: Heritage Daily

Πρόσφατες δημοσιεύσεις 

Μάθετε πρώτοι τα νέα!