"Όταν οι φύλακες φεύγουν....οι πίνακες ξυπνούν"

2018-01-24

Μια μοναδική δράση παρουσίασε την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017 η Δημοτική Πινακοθήκη Κορίνθου. Πρόκειται για την εκδήλωση με τίτλο «Όταν φεύγουν οι φύλακες... οι πίνακες ξυπνούν», ένα νέο είδος μουσειακής αφήγησης, το Μουσειακό Θέατρο, που αποτελεί μια καινοτόμο προσέγγιση στην πολιτισμική κληρονομιά και μια πρωτοποριακή μορφή ερμηνείας στην ελληνική μουσειακή πραγματικότητα.

Η δράση σχεδιάστηκε από την Πινακοθήκη και υλοποιήθηκε με τη συνδρομή επαγγελματιών και ερασιτεχνών από το χώρο της μουσικής, του θεάτρου, των εικαστικών και της αφηγηματικής τέχνης, μία εκπαιδευτική - ψυχαγωγική δράση μέσω της οποίας "ζωντάνεψε" για τους μικρούς φίλους της Πινακοθήκης ένα σπουδαίο έργο Τέχνης, από τη μόνιμη συλλογή της, το "Πανδοχείο" του ζωγράφου Φρανς Χαλς, ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Φλαμανδικής τέχνης.

Η εν λόγω εκδήλωση χαρακτηρίστηκε "μαγική" από τα παιδιά που την παρακολούθησαν καθώς περιλάμβανε δραματοποίηση του πίνακα, ενδυματολογία, χορογραφίες, μουσική και τραγούδια εποχής, αφήγηση παραμυθιού και άλλες εκπλήξεις, που μετέφεραν τους μικρούς επισκέπτες στο περιβάλλον ενός πανδοχείου του 17ου αι. κάπου στη Δυτική Ευρώπη.

Ένας χώρος της Πινακοθήκης διαμορφώθηκε μουσειογραφικά και σκηνογραφικά, κατάλληλα, προκειμένου να φιλοξενήσει την ξεχωριστή αυτή εκδήλωση, όπου ερμηνευτές και θεατές έγιναν μία όμορφη παρέα "ταξιδιωτών" που, για λίγες ώρες, βίωσε την ατμόσφαιρα του "Πανδοχείου", όπως αποτυπώνεται στο έργο του Φρανς Χαλς.

Η εν λόγω δράση αποτελεί παράδειγμα των καινοτομιών που παρατηρούνται στα μουσεία τα τελευταία χρόνια και αναμένουμε να δούμε κι άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις να προσελκύουν το ενδιαφέρον του κοινού όλων των ηλικιών, όπως συνέβη με αυτή της Δημοτικής Πινακοθήκης Κορίνθου.