Όταν η τεχνολογία συναντά την τέχνη

2018-02-08

Το Μουσείο Τέχνης του Κλίβελαντ σε συνεργασία με την εταιρεία Design I/Ο δημιούργησαν μια ψηφιακή εκδοχή των εκθεμάτων του,  ενώ παράλληλα ανέπτυξαν μια σειρά από διαδραστικές εφαρμογές και παιχνίδια, όπως είναι το «Line Shape», στο οποίο ο επισκέπτης καλείται να «ζωγραφίσει» κάτι στον αέρα.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Smithsonian, το σύστημα μεταφράζει τις κινήσεις των χεριών και στη συνέχεια, το σχέδιο που προκύπτει το ενσωματώνει μέσα στις εικόνες διαφόρων έργων τέχνης και εμφανίζει το τελικό αποτέλεσμα στο κοινό. Μια άλλη εφαρμογή μεγενθύνει τα έργα τέχνης, τα οποία προβάλλονται στον επισκέπτη σε τεράστιες εικόνες ώστε να δει λεπτομέρειες αυτών και να εστιάσει σε όποια σημεία επιθυμεί. Παράλληλα, προβάλλονται πληροφορίες όχι μόνο για το ίδιο το έργο αλλά και τι ακριβώς βλέπουν και παρατηρούν σε αυτό οι υπόλοιποι επισκέπτες.

Ακόμη μια εντυπωσιακή εφαρμογή είναι κι εκείνη που προβάλλει μια τεράστια εικόνα ενός έργου τέχνης και ο χρήστης, με κατάλληλη κίνηση, κάνει zoom in ή zoom out σε αυτή. Αν κάποιος επισκέπτης, παρακολουθώντας τη χρήση της εφαρμογής, είτε κατά λάθος είτε επίτηδες μπει στο «κάδρο» της εικόνας, το σύστημα θα τον αναγνωρίσει και θα τον ενσωματώσει στην εφαρμογή.

«Βρίσκουμε ότι αυτά τα παιχνίδια με ένα πολύ ενδιαφέροντα και πρωτότυπο τρόπο βάζουν τους ανθρώπους στην διαδικασία να μιλήσουν για την τέχνη και να μάθουν για την τέχνη» σημειώνει η Λόρι Βίνκιε, στέλεχος του μουσείου που συμμετείχε στην δημιουργία της νέας ψηφιακής μορφής των εκθεμάτων, η οποία ονομάζεται ARTLENS. Πρόκειται για μια ψηφιακή πινακοθήκη που αποτελεί την αναβαθμισμένη εκδοχή της αντίστοιχης προσπάθειας του Μουσείου Τέχνης του Κλίβελαντ που προηγήθηκε και ονομαζόταν Gallery One. Το Gallery One ήταν μια οθόνη αφής μεγάλου μεγέθους, στην οποία εμφανίζονταν σε εικονίδια περίπου 4000 εκθέματα του μουσείου και όποιος επιθυμούσε να δει κάποιο από αυτά καλύτερα και να μάθει κάποιες πληροφορίες, δεν είχε παρά να επιλέξει το σχετικό εικονίδιο.

Το ARTLENS άρχισε να λειτουργεί τον περασμένο Σεπτέμβριο προσελκύοντας το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών καθώς και στελεχών μουσείων από όλο τον κόσμο, που επιθυμούν να ενσωματώσουν στους χώρους τους νέες τεχνολογίες παρουσίασης των εκθεμάτων τους και αλληλεπίδρασης του κοινού με αυτά.

Όπως συμβαίνει στα περισσότερα μουσεία, μεγάλο μέρος των έργων τέχνης που έχουν στην κατοχή τους βρίσκεται είτε στις αποθήκες είτε είναι δανεισμένα σε άλλα μουσεία. Το ίδιο παρατηρείται και στο Μουσείο Τέχνης του Κλίβελαντ, στο οποίο εκτιμάται ότι αυτή τη στιγμή παρουσιάζεται μόλις το 10% των εκθεμάτων που διαθέτει. Γι' αυτό το λόγο, τα στελέχη τόσο του συγκεκριμένου φορέα όσο και πολλών άλλων, πιστεύουν ότι η χρήση των νέων τεχνολογιών θα επιτρέψει στους επισκέπτες τους να έρθουν σε επαφή με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της συλλογής τους.

Πηγή: https://www.protagon.gr