Ολοκλήρωση κύκλου διαδικτυακών ομιλιών της δράσης «Το Επιγραφικό Μουσείο και τα Εξάρχεια: Ιστορίες μιας γειτονιάς»

2021-06-12

Ολοκληρώνεται ο κύκλος διαδικτυακών ομιλιών της δράσης «Το Επιγραφικό Μουσείο και τα Εξάρχεια: Ιστορίες μιας γειτονιάς» με την έβδομη και τελευταία ομιλία, τη Δευτέρα 14 Ιουνίου, στις 7 το απόγευμα. Η κα Λουίζα Καραπιδάκη, ιστορικός τέχνης-αρχαιολόγος θα παρουσιάσει την έκθεση που είχε πραγματοποιηθεί το 2017 στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, με τίτλο: «#NeapolisAthina: και τώρα και τότε». Η παρουσίαση αυτή αποτελεί την έναρξη της συνεργασίας στο πλαίσιο της δράσης αυτής με την Ελληνοαμερικανική Ένωση.

Σύντομη αναφορά θα γίνει σε εξέχοντα μνημεία της μόνιμης έκθεσης του Επιγραφικού Μουσείου και στην τρέχουσα περιοδική έκθεση «Η ναυμαχία της Σαλαμίνας και η κληρονομιά της μέσα από τις αρχαίες επιγραφές» ως ιδιαίτερη πρόσκληση στο κοινό της δράσης.

Το Επιγραφικό Μουσείο είναι δημόσιο μουσείο και ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού. Ως κάτοικος Εξαρχείων από το 1886, προσέγγισε με τη δράση αυτή τις ιστορίες της ιδιαίτερης αυτής γειτονιάς. Με τη σύμπραξη των φορέων που εδρεύουν στην περιοχή, των κατοίκων, αλλά και όσων ενδιαφέρονται σχεδιάζει τη συνέχιση της δράσης το φθινόπωρο. Καθώς τα μέτρα κατά της πανδημίας το επιτρέπουν, η δράση θα εμπλουτιστεί με ξεναγήσεις, ανοιχτές ημέρες και περιπάτους στην περιοχή.

Ο κύκλος των διαδικτυακών ομιλιών, κάθε δεκαπέντε ημέρες, αναδείκνυε ένα νέο θέμα πάντα σχετικό με τα Εξάρχεια. Με τη συνδρομή του Αρχείου της ΕΡΤ και του Αρχείου ΜΙΕΤ/ΕΛΙΑ πρόβαλε αρχειακό υλικό. Το Επιγραφικό Μουσείο συστήθηκε στο κοινό με ένα έκθεμα ή ένα στιγμιότυπο από την ιστορία του, καθιστώντας τη συλλογή του ως συλλογή όλων μας. Η ανταπόκριση του κοινού είναι ιδιαίτερα μεγάλη και εκφράζει το ενδιαφέρον για την περιοχή και την ιστορία της

Η πρώτη ομιλία πραγματοποιήθηκε στις 29 Μαρτίου, με ομιλήτρια την γλύπτρια κα Ασπασία Παπαδοπεράκη, κάτοικο της περιοχής και τον επίτιμο Διευθυντή του Επιγραφικού Μουσείου κ. Χαράλαμπο Κριτζά. Θέμα τους ήταν η πέτρα ως φορέας λόγου και τέχνης, εξοικειώνοντας το κοινό με το ιδιαίτερο αυτό υλικό της συλλογής του Επιγραφικού Μουσείου. Η δεύτερη, στις 12/4, του καθηγητή του ΕΜΠ κ. Κωνσταντίνου Μωραΐτη, με τίτλο «Αστικό τοπίο και όροι συμμετοχής: Η περίπτωση των Εξαρχείων», συνέβαλλε σε μία νέα ανάγνωση των Εξαρχείων. Ακολούθως, ο κ. Νίκος Βατόπουλος, με τον τίτλο «Περπατώντας στα Εξάρχεια» στις 26/4, πρότεινε την περιπατητική διεκδίκηση της περιοχής και αποκρυπτογράφησε στιγμές και σημεία της. «Τα Εξάρχεια των λογοτεχνών 1880-1944: Γ. Σουρής, Κ. Παλαμάς, Ν. Λαπαθιώτης, Μ. Πολυδούρη, φιλολογικά σαλόνια και καφενεία», ήταν το θέμα που ανέπτυξαν οι κυρίες Τόνια Καφετζάκη και Δώρα Μέντη, στις 10/5, αναδεικνύοντας πτυχές της ιδιαίτερης ιστορίας της περιοχής. Ο κ. Ελευθέριος Σκιαδάς, στις 24/5, με τον τίτλο «Περί Νεαπόλεως και Εξαρχείων ο λόγος» συνέβαλε στη μελέτη και ιστορική διερεύνηση της περιοχής. Τα Εξάρχεια του Γιώργου Ιωάννου με τον τίτλο "Μένω στο κέντρο για να έχω την ησυχία μου» ανέδειξε ο κ. Γιώργος Θάνος, παρουσιάζοντας τον λογοτέχνη και τη ζωή του στα Εξάρχεια. Ο κύκλος αυτός κλείνει με την παρουσίαση της εξαιρετικής έκθεσης για την περιοχή που τεκμηριώνει το τότε και τώρα της Νεάπολης.

Ειδική ιστοσελίδα (blog) υποστηρίζει τον κύκλο των διαδικτυακών ομιλιών με επιπλέον πληροφορίες για τους ομιλητές και τα θέματα που παρουσιάζονται https://epigrafikomouseiodrasi.blogspot.com/. Η επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας ξεπέρασε κάθε προσδοκία δηλώντας το μεγάλο ενδιαφέρον του κοινού για τις ιστορίες της γειτονιάς των Εξαρχείων.

Πηγή: Δελτίο Τύπου


Πρόσφατες δημοσιεύσεις 

Τα νέα της εβδομάδας

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ «ΑΠΤΟΣ: Καινοτόμες μέθοδοι πρόσβασης πολιτιστικού αποθέματος από ΑμεΑ με προβλήματα όρασης» με Κωδικό Τ6ΥΒΠ-00103, MIS 5052055, ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑΣ (ΠΕ Μηχανικών...

Τι έγινε σαν σήμερα πριν από πολλά ή λίγα χρόνια; Πάμε ένα ταξίδι στο χρόνο!

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο του έγκαιρου προγραμματισμού των εκδηλώσεων στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, καλεί τους ενδιαφερόμενους που επιθυμούν την πραγματοποίηση εκδηλώσεων κατά τη φθινοπωρινή περίοδο 2023, να υποβάλουν το αίτημά τους στην αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων πόλεως Αθηνών (Μακρυγιάννη 2-4,T.K. 117 42 Αθήνα. Ε-mail:...