Οι αναγνώστες γράφουν… - Το βραβευμένο Μουσείο Υγείας

2018-02-10

«Οι αναγνώστες γράφουν...» είναι μια νέα κίνηση της ομάδας και του ιστοχώρου Μουσειολογία.Museology, σύμφωνα με την οποία τα μέλη της ομάδας και οι αναγνώστες του site γράφουν κείμενα μικρής έκτασης, τα οποία είτε με τη δημοσίευσή τους στην ομάδα, είτε με την αποστολή τους στο mail του site, επιλέγονται και δημοσιεύονται στον ιστοχώρο. Σκοπός αυτής της κίνησης είναι να διαβαστούν αυτά τα κείμενα, που έχουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, και από όσους δεν είναι μέλη της ομάδας και να δοθεί η ευκαιρία στους αναγνώστες και στα μέλη της ομάδας να έχουν πιο ενεργό ρόλο. 


Από τον Δημήτρη Τριάντο:

Σε απόσταση 12 χλμ από τα Ελληνοτουρκικά σύνορα, έξω από την Αδριανούπολη, βρίσκεται ένα μοναδικό Μουσείο Υγείας (πρώην σανατόριο). Ιδρυτής του ο Σουλτάνος Μπεγιαζίτ. 

Σε 40 αίθουσες επεξηγούνται με λεπτομέρεια ιατρικές μέθοδοι και εργαλεία σε επιτοίχιες γκραβούρες, πάνω από 50 εντυπωσιακά κέρινα ομοιώματα που αναπαριστούν δασκάλους και φοιτητές στις αίθουσες παραδόσεων και γιατρούς με τους ασθενείς τους σε χωριστές για κάθε ειδικότητα αίθουσες (γυναικολογικά, ορθοπεδικά, χειρουργικά,ψυχιατρικά περιστατικά κλπ) με τον πόνο και την ψυχική ένταση να αποδίδονται με πειστικότητα! Στην θεραπεία, χρησιμοποιούσαν εκτός από τον ήχο των νερών και τη μουσική. Τρεις φορές την εβδομάδα, ομάδα 10 μουσικών, ο καθένας με το όργανό του, πρόσφεραν μουσική «αγωγή» ειδική για κάθε είδους αρρώστια. Η θεραπεία και τα φάρμακα ήταν δωρεάν.

Περιδιαβαίνοντας τις αίθουσες, σε συνοδεύει σε χαμηλή ένταση, ο ήχος των νερών - από το σιντριβάνι που βρίσκεται στο κέντρο - που σμίγει με ανατολίτικους ήχους που σε μεταφέρουν στο μακρινό Βυζαντινό και Οθωμανικό παρελθόν. Το 2004 βραβεύτηκε ως το καλύτερο Ευρωπαϊκό Μουσείο ανάμεσα σε 60 υποψηφιότητες 48 χωρών. Όχι τυχαία, στην ωραία Αδριανούπολη γιατρεύτηκε και ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Αδριανός από βαριά αρρώστια, δίνοντας τιμητικά στην πόλη το όνομά του! Να πάτε, ωραία εμπειρία!

(Το κείμενο και οι φωτογραφίες που το συνοδεύουν είναι του κ. Δημήτρη Τριάντου. Τον ευχαριστούμε!)