Οι αναγνώστες γράφουν… - "Ειρεσιώνη-Χριστουγεννιάτικο Δέντρο"

2017-12-02

«Οι αναγνώστες γράφουν...» είναι μια νέα κίνηση της ομάδας και του ιστοχώρου Μουσειολογία.Museology, σύμφωνα με την οποία τα μέλη της ομάδας και οι αναγνώστες του site γράφουν κείμενα μικρής έκτασης, τα οποία είτε με τη δημοσίευσή τους στην ομάδα, είτε με την αποστολή τους στο mail του site, επιλέγονται και δημοσιεύονται στον ιστοχώρο. Σκοπός αυτής της κίνησης είναι να διαβαστούν αυτά τα κείμενα, που έχουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, και από όσους δεν είναι μέλη της ομάδας και να δοθεί η ευκαιρία στους αναγνώστες και στα μέλη της ομάδας να έχουν πιο ενεργό ρόλο.

Κείμενο που αναρτήθηκε στην ομάδα Μουσειολογία.Museology στο Facebook από τον John Harris Vougioukas:

"Ειρεσιώνη-Χριστουγεννιάτικο Δέντρο

Η Ειρεσιώνη θεωρείται πρόγονος του γνωστού σε εμάς σήμερα, Χριστουγεννιάτικου Δέντρου. Οι αρχαίοι Έλληνες, κατά την έβδομη μέρα του μήνα Πυανεψίωνα, ο οποίος αντιστοιχούσε στην περίοδο από 22 Σεπτεμβρίου έως 20 Οκτωβρίου, δηλαδή στην αρχή του δικού τους έτους, στόλιζαν ένα κλαδί αγριελιάς, τον κότινο, με νήματα από λευκό και κόκκινο μαλλί, καθώς και με καρπούς της περιόδου αυτής, όπως σύκα, καρύδια, δημητριακά, κάστανα και αμύγδαλα. Αυτό το έκαναν ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την σοδειά του προηγούμενου έτους αλλά και ως παράκληση για μια επιτυχημένη σοδειά και τη νέα χρονιά, προς την Αθηνά, τον Απόλλωνα και τις Ώρες. 

Έπειτα τα παιδιά, των οποίων και οι δυο γονείς ήταν εν ζωή, το κρατούσαν στα χέρια και γύριζαν στις γειτονιές λέγοντας τα κάλαντα στους νοικοκύρηδες, κερδίζοντας μικρά δώρα. Στο τέλος το κρεμούσαν πάνω από την πόρτα του σπιτιού τους, όπου και παρέμενε όλη τη χρονιά. Η καθιέρωση του Χριστουγεννιάτικου Έλατου έγινε από τον Άγιο Βονιφάτιο, τον 8ο αι μ.Χ, ο οποίος θέλησε να αντικαταστήσει όλα τα παγανιστικά έθιμα, που αφορούσαν τον στολισμό δέντρων. Ο πρώτος στολισμός έγινε στη Γερμανία το 1539 μ.Χ. Υπάρχουν, όμως, αναφορές για την επικράτηση του εθίμου, πολύ πριν τη συγκεκριμένη χρονιά. Χειρόγραφο του 13ου αι. μ.Χ, που ανήκει στο Βρετανικό Μουσείο, αναφέρει την ύπαρξη δέντρου σε ναούς, στη Συρία του 5ου αι μ.Χ, ενώ σε κείμενο του Σιλεντιαριου του 6ου αι μ.Χ, αναφέρονται φωτισμένα δέντρα στην Αγία Σοφία της Πόλης. Επίσης, στολισμό δέντρων έχουμε στην Μακεδονία, τα Επτάνησα και την Καππαδοκία."