Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος με έγχρωμη ματιά…

2017-10-21

Βλέποντας φωτογραφίες από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και από εκείνη την εποχή, παρατηρούμε ότι όλες είναι ασπρόμαυρες. Κανείς δε θα φανταζόταν ότι θα έφταναν κάποια στιγμή στα χέρια μας έγχρωμες φωτογραφίες, που να απεικονίζουν γεγονότα και ανθρώπους από τον Πόλεμο που στιγμάτισε όλο τον κόσμο.

Κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου, το έγχρωμο φιλμ ήταν κάτι ιδιαίτερα σπάνιο και αποτελούσε μια νέα τεχνική. Τέτοιες σπάνιες εικόνες συμπεριλαμβάνονται στο νέο βιβλίο του Imperial War Museum. Πρόκειται για αυθεντικές φωτογραφίες, που δεν έχουν δεχθεί επεξεργασία, για την ύπαρξη των οποίων είναι υπεύθυνο το Βρετανικό Υπουργείο Πληροφοριών (British Ministry of Information), που είχε τότε στην κατοχή του μικρή ποσότητα φιλμ Kodachrome. Θέλοντας να πειραματιστεί, έδωσε το εν λόγω φιλμγια λίγο σε επαγγελματίες φωτογράφους, αναθέτοντάς τους να το χρησιμοποιήσουν σε διαφορετικές τοποθεσίες.

Το αποτέλεσμα ήταν να «τραβηχτούν» 3.000 φωτογραφίες εκ των οποίων σχεδόν οι μισές διατηρούνται έως σήμερα. Όπως δήλωσε ο συγγραφέας του βιβλίου, Ian Carter σε τηλεφωνική συνέντευξη με το CNNi: «Βλέπετε αυτό που τραβήχτηκε. Ξέρω ότι αυτές τις μέρες είναι πολύ κοινό το να βλέπετε επεξεργασμένες φωτογραφίες και ασπρόμαυρες που έχουν μετατραπεί σε έγχρωμες, αλλά εδώ δεν ισχύει» Πολλές από τις εικόνες που συμπεριλαμβάνονται στο βιβλίο βλέπουν το φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά μετά από 70 χρόνια. Ορισμένες από αυτές είχαν δοθεί σε αμερικανικά περιοδικά, αλλά μεγάλος αριθμός αυτών δε δημοσιεύτηκε ποτέ.

Πηγή: https://www.cnn.gr/