Ο Πλούταρχος στο Μεξικό…Διάλεξη του Serge Gruzinski

2018-05-24

Στις 31 Μαΐου, ο ιστορικός Serge Gruzinski, πρωτοπόρος της παγκόσμιας και διακρατικής ιστορίας, προσκαλεί το κοινό σε ένα ταξίδι μέσα στον χρόνο και τον χώρο προκειμένου να γίνει καλύτερα κατανοητός ο ευρωπαϊκός πολιτισμός μας.

Ο Serge Gruzinski είναι ομότιμος διευθυντής ερευνών στο CNRS και την École des hautes études en sciences sociales (EHESS). Έχει εκπονήσει σημαντικό ερευνητικό έργο σχετικά με την παγκοσμιοποίηση της Ιβηρικής Χερσονήσου και την ιστορία των κοινωνιών της αποικιακής Αμερικής, το οποίο έχει μεταφραστεί σε πολλές χώρες. Υπήρξε ένας από τους πρωτοπόρους που εισήγαγε τη μελέτη της παγκόσμιας και διακρατικής ιστορίας και έκανε γνωστές τις έρευνες σχετικά με την έννοια της «επιμειξίας» και των διασυνοριακών πολιτισμικών «διακινήσεων».

Διακρίθηκε με το αργυρό μετάλλιο έρευνας του CNRS το 1996.

Το 2015, η Διεθνής Επιτροπή Ιστορικών Επιστημών του απένειμε το CISH History Prize.

Για τον Serge Gruzinski: «Το μέλλον είναι ένας καθρέφτης όπου αντανακλάται το παρελθόν».

Αφορμή για τη διάλεξή του αποτελεί η ανακάλυψή του: οι αυτόχθονες ελίτ και οι μιγάδες του αποικιακού Μεξικού γνώριζαν τον Αίσωπο και τον Πλούταρχο. Με γνώμονα αυτή την παρατήρηση, προτείνει να ορίσουμε τί σημαίνει μια παγκόσμια συνείδηση κατά το δεύτερο μισό του 16ου αιώνα. Θα θέσει το ερώτημα του κατά πόσο η διάδοση της ευρωπαϊκής Αναγέννησης στις αμερικανικές ακτές θα μας βοηθά να ορίσουμε καλύτερα τί μπορούσε και τί θα μπορούσε να συνιστά έναν ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Συντονισμός: Άννα Καρακατσούλη, αναπληρώτρια καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Είσοδος ελεύθερη, Ταυτόχρονη μετάφραση

Θα δοθούν πιστοποιητικά παρακολούθησης στους φοιτητές.

Auditorium Theo Angelopoulos - IFG, 31 Μαΐου, ώρα 19.30

Πηγή: www.ifa.gr