Ο "Νέος της Μαντίνειας" στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

2018-04-17

Το αριστουργηματικό άγαλμα νέου που τιτλοφορείται "Νέος της Μαντίνειας" συνδυάζει την ηρωική γυμνότητα των εφήβων με τα χαρακτηριστικά του Αντίνοου, ευνοούμενου του αυτοκράτορα Αδριανού, και παρουσιάζεται από τις 16 Απριλίου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Η παρουσίαση του αγάλματος εντάσσεται στο "Αθέατο Μουσείο", που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών, με το συγκεκριμένο έργο να αποτελεί το 17ο αντικείμενο της επιτυχημένης αυτής δράσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο "Νέος της Μαντίνειας" εντοπίστηκε το 1886 στα περίχωρα της ομώνυμης αρχαίας πόλης και μεταφέρθηκε στις αποθήκες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Το έργο παρουσιάζεται στην «αίθουσα του βωμού» (αιθ.34) και θα παραμείνει εκεί ως την Κυριακή 22 Ιουλίου 2018.

Η έκθεσή του στο Αθέατο Μουσείο πλαισιώνει την περιοδική έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, «Αδριανός και Αθήνα. Συνομιλώντας με έναν ιδεατό κόσμο», που εγκαινιάστηκε στις 28 Νοεμβρίου 2017 και θα διαρκέσει για ένα έτος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ