Ο έρωτας στην τέχνη

2023-02-13

Γράφει η Σοφία Καρούνη

Αγίου Βαλεντίνου σήμερα και ο Έρωτας έχει την τιμητική του! Και εννοείται πως τέχνη και έρως πάνε μαζί, παρεάκι! Πάμε να δούμε μερικά από τα πιο ερωτικά έργα στην Ιστορία της Τέχνης.

1. The Eternal Idol, Auguste Rodin

Ένα έργο που αντιγράφηκε πολλές φορές και δικαίως! Μια γυναίκα γυμνή, γονατιστή με τους γοφούς της να προβάλλουν μπροστά. Ένας γυμνός άντρας, επίσης γονατιστός, αλλά σε κατώτερο επίπεδο, πιέζει το σώμα του πάνω στο δικό της, καθώς τη φιλάει ευλαβικά. Αυτό το γλυπτό κατασκευάστηκε το 1890 και χυτεύτηκε σε μπρούντζο το 1891. Είναι γεμάτο ερωτική έκσταση και λατρεία.

Ο Rodin φιλοτέχνησε περισσότερες από διακόσιες μορφές εμπνευσμένες από την Κόλαση του Δάντη για το τεράστιο γλυπτικό έργο του που έμεινε γνωστό ως οι Πύλες της Κόλασης (1880- 1890). Αυτό το περίφημο σύμπλεγμα μορφών, προερχόμενο από το έργο αυτό, σκαλίστηκε για τον ζωγράφο Eugène Carrière, ο οποίος το δάνεισε απρόθυμα στην αναδρομική έκθεση του Rodin το 1900. Εκεί έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής. Ο τίτλος είναι αινιγματικός. Οι γυναίκες συχνά περιγράφονται ως "είδωλα" στην ποίηση του 19ου αιώνα. Ο ποιητής Ράινερ Μαρία Ρίλκε έγραψε: "ένα μυστηριώδες μεγαλείο εκπέμπεται από αυτό το σύμπλεγμα . . . Δεν τολμά κανείς να του αποδώσει κάποιο νόημα. . . . Ένας παράδεισος είναι κοντά, αλλά δεν έχει ακόμη επιτευχθεί- μια κόλαση είναι κοντά και δεν έχει ακόμη ξεχαστεί"

2. Robert Indiana, Love

Η λέξη σημαίνει αγάπη. Αλλά η εικόνα είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια λέξη. Αυτό το υπέροχο στρογγυλό Ο, δίπλα στο όρθιο L και με το υποστηρικτικό Ε, παίρνει μια σωματική μορφή. Γέρνει, το κεφάλι του έχει γυρίσει. Φλερτάρει. Ο Αμερικανός ποπ καλλιτέχνης Robert Indiana δημιούργησε ένα καθαρό και συμπυκνωμένο σύγχρονο εικονογράφημα με αυτόν τον εκπληκτικά διάσημο πίνακα, γραμμένο με το χρώμα του έρωτα σε ένα μπλε και πράσινο φόντο. Αγάπη - τι άλλο έχει σημασία;

Ο Indiana έφτιαξε αρχικά το έργο ως χριστουγεννιάτικη κάρτα το 1965 και αργότερα δημιούργησε εκτυπώσεις, γλυπτά και πίνακες ζωγραφικής με βάση το σχέδιο. Δυστυχώς, ο Indiana δεν είχε δηλώσει πνευματικά δικαιώματα για το διάσημο έργο του, οπότε δεν επωφελήθηκε ποτέ από την εμπορική αναπαραγωγή του.

3. Embrace, Egon Schiele

Σε αυτόν τον τόσο ερωτικό πίνακα, ο Egon Schiele κατάφερε να αποτυπώσει μια αυξημένη αίσθηση σεξουαλικής οικειότητας που δεν παρατηρείται συνήθως, ειδικά στις αρχές του 20ού αιώνα. Οι δύο φιγούρες είναι γυμνές και αγκαλιασμένες. Το έργο του Schiele έχει μερικές φορές χαρακτηριστεί υπερβολικά ερωτικό, ακόμη και πορνογραφικό. Ο Schiele ενθαρρύνθηκε και καθοδηγήθηκε από τον Klimt και ανέπτυξε το δικό του αντισυμβατικό στυλ. Ενώ και αυτό το έργο μπορεί να είναι αντισυμβατικό, φέρει μια αίσθηση σεξουαλικής αληθοφάνειας.

4. The Kiss on the Sidewalk, Robert Doisneau

Ένα φιλί και ο κόσμος γύρω δεν υπάρχει... Μόνο ο έρωτας! 

Ένα ζευγάρι πολύ προσηλωμένο ο ένας στον άλλον για να προσέξει τον οποιοδήποτε γύρω του. Στην πραγματικότητα, αυτό το διάσημο ζευγάρι που φιλιέται ενώ περπατά σε έναν παρισινό δρόμο του 1950 ανάμεσα σε περαστικούς ήταν φίλοι του Doisneau που γνώριζαν ότι φωτογραφίζονται. Ο Doisneau ζήτησε από τους φίλους του να συμπεριφέρονται φυσικά, ενώ ο ίδιος ακολουθούσε αργά. Αλλά παρόλο που αυτό θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως "σκηνοθετημένος" ρομαντισμός, η πτυχή "δε νοιάζομαι για κανέναν άλλον πέρα από αυτή/αυτόν" της φωτογραφίας είναι ισχυρή. Μια φωτογραφία ευτυχισμένου έρωτα στην πόλη του έρωτα!

Πηγές: 

The Eternal Idol, Auguste Rodin, harvardartmuseums.org/collections

Robert Indiana, Love, americanart.si.edu

Embrace, Egon Schiele, dailyartmagazine.com

The Kiss on the Sidewalk, Robert Doisneau, artic.edu/artworks