Δωρεάν μεταφορικά για αγορές άνω των 40€
Θέλετε να προωθήσετε την επιχείρησή σας; Επικοινωνήστε μαζί μας 

«O Chagall και η μουσική». Διαδικτυακό σεμινάριο-διάλεξη με την Καθηγήτρια Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά

2020-12-14

Με αφετηρία την οροφή στην Όπερα Garnier στο Παρίσι που διακόσμησε το 1864 ο Chagall, υλοποιώντας μια ιδέα του Andre Malraux θα παρουσιαστεί η σχέση και ο τρόπος που διεισδύει η μουσική και επηρεάζει το έργο του.

Σε όλη την καλλιτεχνική διαδρομή του Marc Chagall (1887-1985) η μουσική παίζει σπουδαίο ρόλο. Ξεκινάει από το οικογενειακό του περιβάλλον στο Vibebsk, συνεχίζει στο Ιουδαϊκό θέατρο της Μόσχας και σχετίζεται με τους προβληματισμούς της πρωτοπορίας στο α' μισό του 20ού αι. για το συνολικό έργο (Gesamtkunstwerk) μέσα στο περιβάλλον του «Κόσμου της Τέχνης» (MirIstkustva) από όπου ξεπήδησαν ο Diaghilev και τα Ρωσικά Μπαλέτα. Κυρίως όμως τον αγγίζουν οι έρευνες για τη σχέση ήχου-χρώματος, βλ. Scriabin, Schönberg, Kandinsky κ.ά. Για τον λόγο αυτό η σχέση του με τις σκηνικές δημιουργίες (σκηνικά, κοστούμια για όπερα και μπαλέτο) είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και δημιουργική. Εντελώς ξεχωριστή θέση στο έργο του στην ώριμη φάση του θα έχουν αναθέσεις μεγάλων έργων σε κτίρια, όπως η οροφή στην Όπερα Garnier στο Παρίσι του 1964, μια ιδέα του Andre Malraux, καθώς και ο αρχιτεκτονικός διάκοσμος στη Metropolitan Opera στη Νέα Υόρκη το 1966. Οι γνώσεις του για τη μουσική και η προσπάθειά του να την προσεγγίσει με το εικαστικό του έργο, με τα σύμβολά του είναι περισσότερο εμφατική και συνεπής σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο καλλιτέχνη.

Περισσότερα για το θέμα την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020, ώρα 11.30 στον σύνδεσμο https://authgr.zoom.us/j/98356413420

Meeting ID: 983 5641 3420

Passcode: 993181

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΙΑΣ

Πηγή: Δελτίο Τύπου

Πρόσφατες δημοσιεύσεις 

Τα νέα της εβδομάδας
 

Πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού και λοιπών ειδικοτήτων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, για την εκτέλεση σωστικής ανασκαφής σε οικόπεδα, του έργου «Επείγουσες ανασκαφικές εργασίες».

Το Αρχείο της ΕΡΤ στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της επετείου μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, παρουσιάζει μια σειρά αφιερωμάτων με τον γενικό τίτλο ''Μνήμες Προσφύγων'', τα οποία θα δημοσιεύονται κάθε Τρίτη του Αυγούστου.

Μία ομάδα 40 καλλιτεχνών (ηθοποιών, περφόρμερ, χορευτών, μουσικών, εικαστικών και φωτογράφων) και μη, με αρχικό σημείο συνάντησης, το Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης πεζοπορεί ως το Αρχαίο Θέατρο Αμβρακίας σε ένα δρόμο που θα ενώνει τα δύο θέατρα και θα δημιουργεί μία πολιτιστική διαδρομή. Στην αρχή και στο τέλος της διαδρομής θα δοθούν αντίστοιχα...