Ο Άνδρας Που Πούλησε Το Δέρμα Του Για Την Τέχνη

2022-10-22
ArtReview
ArtReview

Γράφει η Ξανθούλα Νταναβάρα

Τι είναι τέχνη; Και τι μπορεί να θεωρηθεί τέχνη άραγε; Δυο δύσκολες ερωτήσεις στις οποίες ο καθένας μπορεί να δώσει τη δική του απάντηση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι απόψεις διίστανται, και όλοι συμφωνούμε ότι διαφωνούμε. 

Ο Βολταίρος είχε δηλώσει κάποτε 'Δεν είναι αρκετό να βλέπουμε και να γνωρίζουμε την ομορφιά ενός έργου. Πρέπει να δημιουργεί συναισθήματα και να μας επηρεάζει.' Η ιστορία που θα αναφερθεί παρακάτω είναι αληθινή και είναι ένα θέμα ταμπού το οποίο πυροδότησε/πυροδοτεί συχνά συζητήσεις στον χώρο της τέχνης.

O Wim Delvoye είναι βέλγος καλλιτέχνης ο οποίος είναι γνωστός για τα αμφιλεγόμενα έργα-τατουάζ του σε γουρούνια αλλά και στην πλάτη ενός άνδρα εν ονόματι Tim Steiner. O Tim Steiner δέχτηκε να καθίσει 40 ώρες για να του σχεδιάσει μια Madonna στεφανωμένη από ένα κρανίο μεξικανικού στυλ, με κίτρινες ακτίνες να προέρχονται από το φωτοστέφανό της. Υπάρχουν χελιδόνια, κόκκινα και μπλε τριαντάφυλλα και στη βάση της πλάτης του δύο ψάρια κινέζικου τύπου koi, τα οποία κουβαλάνε δύο παιδιά και διακρίνονται να κολυμπούν δίπλα από λουλούδια λωτού. Ο καλλιτέχνης έχει υπογράψει το έργο στη δεξιά πλευρά.

Tim at the Louvre in 2012/BBC
Tim at the Louvre in 2012/BBC

Η συμφωνία ανάμεσα στον Delvoye και στον Tim Steiner ήταν η αφαίρεση του δέρματος από τον ίδιο όταν θα πέθαινε και η πώληση του σε έναν πολύ γνωστό έμπορο έργων τέχνης της Γερμανίας. Το έργο, με τίτλο TIM, πουλήθηκε για 150.000 ευρώ (£130.000) στον συλλέκτη έργων τέχνης Rik Reinking το 2008, με τον Steiner να λαμβάνει το ένα τρίτο του ποσού. Το δέρμα θα πλαισιωθεί μόνιμα, παίρνοντας μια θέση στην προσωπική συλλογή έργων τέχνης του Reinking.

Επίσης μέσα στη συμφωνία ήταν και η καθιέρωση από τον ίδιο τον Tim να παρευρίσκεται 3 φορές το χρόνο τουλάχιστον σε κάποιο μουσείο-έκθεση, ακίνητος και αμίλητος. Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι πολλές φορές οι θεατές νόμιζαν ότι είναι κάποιο άγαλμα και όχι κάποιο υπαρκτό πρόσωπο.

Ωστόσο η πώληση του δέρματος του προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις στον χώρο της τέχνης φέρνοντας πολλές και διαφορετικές απόψεις στο παρασκήνιο. Πολλοί το θεώρησαν φρικιαστικό ενώ άλλοι προσπάθησαν να αντιληφθούν την έννοια της τέχνης πάνω σε μια πλάτη ενός άντρα και όχι απλώς ένα τατουάζ. Κάποιοι άλλοι όμως συμφώνησαν με τον ίδιο καλλιτέχνη.

Πως θα σας φαινόταν όμως αν στο μουσείο που επισκεπτόσασταν βλέπατε τον Tim ως έκθεμα του μουσείου;