Ο Άι Γουεϊγουέι αναπαριστά τα νούφαρα του Μονέ χρησιμοποιώντας Lego!

2023-03-23

Τα περίφημα νούφαρα του Κλοντ Μονέ, η μνημειώδης αναπαράσταση θα είναι φτιαγμένη από τουβλάκια Lego – 650.000 από αυτά σε 22 διαφορετικά χρώματα.

Με τίτλο «Νούφαρα #1», το έργο πλάτους σχεδόν 50 μέτρων είναι το μεγαλύτερο έργο τέχνης Lego που έχει φτιάξει ποτέ ο Άι, σύμφωνα με το μουσείο.

Η εκδοχή του απεικονίζει τις ειδυλλιακές λιμνούλες με τα νούφαρα στο σπίτι του Μονέ στο Ζιβερνί, το οποίο περιλαμβάνει, στην άκρη της δεξιάς πλευράς, μια «σκοτεινή πύλη» που παραπέμπει στην παιδική ηλικία του Άι στην περιοχή Σιντζιάνγκ της Κίνας. Το κομμάτι από σκοτεινά Lego αναπαριστά την πόρτα ενός υπόγειου σκάμματος όπου ο καλλιτέχνης έζησε με τον πατέρα του στην εξορία κατά τη δεκαετία του 1960, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του μουσείου.

«Στα «Νούφαρα #1» ενσωματώνω την ιμπρεσιονιστική ζωγραφική του Μονέ, που θυμίζει τον ζενισμό στην Ανατολή, και συγκεκριμένες εμπειρίες του πατέρα μου και εμού σε μια ψηφιοποιημένη γλώσσα», ανέφερε ο Άι σε δήλωσή του. «Τα παιχνιδότουβλα ως υλικό, με τις ιδιότητες της στερεότητας και της δυνατότητας αποδόμησης, αντικατοπτρίζουν τις ιδιότητες της γλώσσας στην ταχέως αναπτυσσόμενη εποχή μας, όπου η ανθρώπινη συνείδηση διαιρείται συνεχώς».

Η έκθεση με τίτλο «Άι Γουεϊγουέι : Κάνοντας το νόημα» θα περιλαμβάνει και άλλες εγκαταστάσεις που δημιουργήθηκαν σε κολοσσιαία κλίμακα, όπως 200.000 πορσελάνινα στόμια από τσαγιέρες της εποχής της δυναστείας Song και χιλιάδες θραύσματα από τα γλυπτά του ίδιου του Άι που καταστράφηκαν όταν το στούντιό του στο Πεκίνο κατεδαφίστηκε από τις αρχές της πόλης το 2018.

Η κλίμακα των εγκαταστάσεων του Άι είναι «ανησυχητική και συγκινητική», δήλωσε ο επικεφαλής επιμελητής του μουσείου Τζάστιν ΜακΓκιρκ σε δήλωσή του. «Προσπαθώντας να κατανοήσει αυτά τα έργα, ο επισκέπτης καλείται να σκεφτεί τι εκτιμούμε και τι καταστρέφουμε».
Σχετικά με το « Νούφαρα #1» ο ΜακΓκιρκ δήλωσε: «Το έργο «Νούφαρα #1» είναι ένα από τα πιο σημαντικά έργα του μουσείου». «Από τη μία πλευρά (ο Ai Weiwei) το έχει εξατομικεύσει εισάγοντας την πόρτα του παιδικού του σπιτιού στην έρημο, και από την άλλη το έχει αποπροσωποποιήσει χρησιμοποιώντας μια βιομηχανική γλώσσα από αρθρωτά τουβλάκια Lego. Πρόκειται για ένα μνημειώδες, πολύπλοκο και ισχυρό έργο και είμαστε περήφανοι που είμαστε το πρώτο μουσείο που το παρουσιάζει».
Η έκθεση «Άι Γουεϊγουέι: Κάνοντας το νόημα» εκτίθεται στο Design Museum στο Λονδίνο, από τις 7 Απριλίου έως τις 30 Ιουλίου.

Πηγή: ertnews.gr