«Ντυνόμαστε εκθέματα και μπαίνουμε στο Μουσείο»

2018-02-13

Tο Σάββατο 10 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στο Λαογραφικό-Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, αποκριάτικο εργαστήρι για οικογένειες με τίτλο: «Ντυνόμαστε εκθέματα και μπαίνουμε στο Μουσείο». Η δράση έγινε στο πλαίσιο των αποκριάτικων εκδηλώσεων που διοργανώνει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού.

Τα παιδιά έμαθαν τα αποκριάτικα ήθη και έθιμα της κάθε περιοχής της Ελλάδας, ταξιδεύοντας στην παράδοση. Έμαθαν για τις Μπούλες και τους Γενίτσαρους, τους Κουδουνάτους της Νάξου, πώς μαγειρεύεται το μπουρανί στον Τύρναβο, τι είναι οι Τζαμάλες των Ιωαννίνων και οι Μπουμπούνες, πότε και γιατί καίνε τον Καρνάβαλο και φυσικά, τι συμβολίζει ο χαρταετός που τρελαίνονται όλα τα παιδιά να πετούν την Καθαρά Δευτέρα.

Στη συνέχεια, διασκέδασαν παίζοντας την παραδοσιακή χάσκα. Γονείς και παιδιά με φαντασία και έμπνευση δημιούργησαν αποκριάτικες στολές, τις οποίες φόρεσαν τα παιδιά και παρίσταναν μουσειακά εκθέματα.

Στάμνες, φτήνες, σταμπωτά, ποδιές παραδοσιακών ενδυμασιών, η παλιά φωτογραφική μηχανή, αστικές φορεσιές εποχής, κόσκινα, πλάστες και πλαστήρια, κορνίζες με παλιές φωτογραφίες, πήραν ζωή από τα παιδιά και έλαβαν νέα θέση στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου.

Στο τέλος του εργαστηρίου, τα παιδιά ως εκθέματα «δραπέτευσαν» από την έκθεση και με πολύ κέφι τραγούδησαν και χόρεψαν το γαϊτανάκι.
Το πρόγραμμα έκλεισε με κεράσματα, που πρόσφερε στο Μουσείο, η Χαλβαδοποιία Όλυμπος.

Πηγή: www.ert.gr