Νικόλαος Κονταξής: Η λίστα Forbes, ο αυτισμός και το "κυνήγι" των ονείρων

2022-12-10

Γράφει η Ξανθούλα Νταναβάρα 

Σήμερα θα γνωρίσουμε έναν πολύ πρωτοπόρο καλλιτέχνη για τα δεδομένα της εποχής μας, ο οποίος κάνει τρομερό πάταγο με τα ιμπρεσσιονιστικά του έργα.

Αναμφίβολα θα μπορούσαμε να τον χαρακτηρίσουμε ως τον Jackson Pollock του 21ου αιώνα. Ονομάζεται Νικόλαος Κονταξής, είναι 26 χρονών και κατάγεται από το Rancho Mirage της Καλιφόρνια. Μάλιστα πριν λίγο καιρό, το όνομα του συμπεριλήφθηκε στη λίστα του Forbes 'με τους 30 under 30'. Να αναφέρω ότι μέσα σε αυτή τη λίστα, υπάρχουν κάποια από τα πιο διάσημα ονόματα, όπως Justin Bieber, Hailey Bieber κ.λπ.

NICHOLAS KONTAXIS “ I AM LONELY ”, 2021 ACRYLIC ON CANVAS
NICHOLAS KONTAXIS “ I AM LONELY ”, 2021 ACRYLIC ON CANVAS

Ποιος όμως ήταν ο λόγος να εκτιναχθεί το όνομα του στην κορυφή;

Ο ίδιος έχει διαγνωστεί με μια σπάνια μορφή όγκου στον εγκέφαλο η οποία είναι ανίατη, που είχε ως αποτέλεσμα να υποστεί πάνω από 70.000 επιληπτικές κρίσεις έως τώρα στη ζωή του. Ο Κονταξής υποβλήθηκε σε πολλές χειρουργικές επεμβάσεις χωρίς όμως να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα. Ως εκ τούτου ο όγκος μεγάλωσε, οι κρίσεις έγιναν πιο έντονες και σταδιακά έχασε την ομιλία του.

NICHOLAS KONTAXIS “ PAJAMAS”, 2019 ACRYLIC ON CANVAS
NICHOLAS KONTAXIS “ PAJAMAS”, 2019 ACRYLIC ON CANVAS

Μάλιστα έχει σοβαρό αυτισμό και αναπτυξιακή καθυστέρηση. Αυτές οι προκλήσεις έκαναν τον Κονταξή να γίνει ένας ξεχωριστός καλλιτέχνης και να βρει καταφύγιο στη ζωγραφική. Τα προβλήματα υγείας του δεν τον εμπόδισαν να κυνηγήσει τα όνειρά του. Το έργο του είναι ξεχωριστό όπως ξεχωριστές είναι και οι λεζάντες που τα συνοδεύουν. Κάποιες από αυτές είναι «Walk the dog», «Pyjamas», «Take Me With You», «I Am Lonely» κ.α. Πελάτες του είναι ο Roger Federer, η Adele αλλά και η Adidas και πολλοί άλλοι.