Νέλε Αζεβέντο: Φιγούρες από πάγο που λιώνουν

2022-08-03

Στο προσκήνιο επανέρχεται το εφήμερο, έτσι όπως εκφράζεται στο έργο «Minimum Monument» της Νέλε Αζεβέντο (Néle Azevedo), μιας συλλογής μικρών φιγούρων από πάγο οι οποίες λιώνουν επί τόπου.

Η εγκατάσταση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2005 στο São Paulo. Χαρακτηρισμένη από την ίδια καλλιτέχνιδα ως μια «καλλιτεχνική δράση πόλης» βρήκε τον δρόμο της σε άλλες πόλεις όπως το Παρίσι, το Μπέλφαστ, η Λίμα, το Πόρτο. Σε κάθε εκδοχή, η Αζεβέντο δημιουργεί εκατοντάδες φιγούρες ύψους 20 εκατοστών να κάθονται με σταυρωμένα τα πόδια χαμηλά και τα τοποθετεί σε σκαλιά εξώθυρων ή σε δημόσιους χώρους. Καθώς περνά η ώρα, οι απρόσωπες φιγούρες αρχίζουν να λιώνουν σε μικρές λιμνούλες· αρχικά ήταν ο τρόπος της Αζεβέντο να ασκήσει κριτική στα δημόσια μνημεία και να «λάβει υπόψη την ιστορία των ηττημένων, των ανώνυμων αλλά και να φέρει στο φως την κατάστασή μας ως θνητά όντα.»

Ήταν αναπόφευκτο να υιοθετηθεί τα τελευταία χρόνια το έργο της Αζεβέντο ως «τέχνη κλιματικής αλλαγής». Το 2009 η οικολογική οργάνωση WWF για να υπενθυμίσει το λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία και την Ανταρκτική, αλλά και γενικότερα τις ανησυχητικές διαστάσεις που έχει πάρει το πρόβλημα του φαινομένου του θερμοκηπίου, χρησιμοποίησε τα εν λόγω γλυπτά για να τονίσει τη διάσταση του προβλήματος. Στοιχειώνει η σύνδεση αυτής της μάζας των σωμάτων που λιώνουν με την απειλή που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας.

Πηγή: www.ertnews.gr