ΝΕΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ: "ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ"

2022-02-15

Έκθεση σύγχρονων ενδυμάτων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το τμήμα Δημιουργικού Σχεδιασμού & Ένδυσης (ΔΣΕ) της Σχολής Επιστημών Σχεδιασμού του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, φιλοξενεί έκθεση σύγχρονων ενδυμάτων που δημιούργησαν φοιτητές και φοιτήτριες του τμήματος Δημιουργικού Σχεδιασμού & Ένδυσης της Σχολής Επιστημών Σχεδιασμού του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ). Πηγή έμπνευσής τους ήταν γεγονότα και πρόσωπα του αγώνα, όπως αποδόθηκαν στις γραπτές πηγές της εποχής αλλά και στις σύγχρονες του αγώνα ή μεταγενέστερες εικαστικές δημιουργίες. Τα ενδύματα κατασκευάστηκαν στα εργαστήρια του τμήματος ΔΣΕ στο πλαίσιο του σεμιναρίου τελειόφοιτων «Δημιουργία ενδύματος και portfolio», υπό την καθοδήγηση/διδασκαλία των: Βενετίας Κουτσού (ιδέαυλοποίηση), Ελιάνας Δημητρακοπούλου (δημιουργία portfolio), Αμαλίας Σταλίκα (επιμέλεια κατασκευής). 

Στην έκθεση παρουσιάζονται τα ενδύματα που δημιούργησαν οι: Γεωργία Παχυγιαννάκη, Έλενα Τσαλικίδου, Ελένη Μαϊκάντη-Παλαιοχωρίτη, Ηρώ Κεμεντζεσίδου, Θανάσης Βασιλειάδης, Ιωάννα Σκουρλέτου, Κατερίνα Δημητρακοπούλου, Κώστας Λυκούδης, Μαρία Καπουράνη, Σταυρούλα Τσεντίδου. Την έκθεση επιμελούνται οι διδάσκοντες στο ΔΣΕ: Νίκος Μυκωνιάτης, Βενετία Κουτσού, Ελευθερία Στόικου, με τη συμβολή του ΑΜΘ.

Οι επισκέπτες θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα στάδια κατασκευής των ενδυμάτων μέσα από την ηλεκτρονική παρουσίαση των portfolio των δημιουργών τους, αλλά και να κατανοήσουν τις σχεδιαστικές επιλογές τους μέσα από την παρακολούθηση σχετικού οπτικοακουστικού υλικού. Πρόκειται για το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους 18 x 21 cm της Σοφίας Βαφειάδου (παραγωγή: Βουλή TV 2021), που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του διαπανεπιστημιακού προγράμματος «ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ» του Τηλεοπτικού Σταθμού της Βουλής των Ελλήνων.

Η έκθεση πλαισιώνει την αρχαιολογική περιοδική έκθεση του μουσείου «Για μια φλόγα που καίει. Αρχαιότητες και Μνήμη, Θεσσαλονίκη-Μακεδονία [1821-2021]».

Εγκαίνια έκθεσης: 19 Φεβρουαρίου 2022, ώρα 12:00

Διάρκεια έκθεσης: 19 Φεβρουαρίου - 31 Μαρτίου 2022

Χώρος: Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων Γ'

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ 

Πηγή: Δελτίο Τύπου