Νέα ευρήματα στο Σπήλαιο της Αποκάλυψης στην Πάτμο

2017-11-13

Το νησί της Πάτμου θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους προορισμούς θρησκευτικού τουρισμού, με μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς κηρυγμένα από την UNESCO (Χώρα, Μονή Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, Σπήλαιο της Αποκάλυψης). Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση του Σπηλαίου, όπου ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος οραματίστηκε και συνέγραψε το ιερό αποκαλυπτικό κείμενο. Εκτός της αποκατάστασης του Σπηλαίου, πραγματοποιήθηκαν εργασίες και στα λοιπά κτίσματα και εκκλησίες, που μαζί με το Σπήλαιο αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Παναγιώτης Χατζηιωάννου, αρχιτέκτονας που ασχολήθηκε με την επίβλεψη και εκτέλεση των εργασιών, ανακαλύφθηκαν πολλές οικοδομικές φάσεις, άγνωστες έως σήμερα. Παράθυρα, πόρτες, κρύπτες που παρέμεναν κλειστές για άγνωστους λόγους και των οποίων η χρονολόγηση είναι δύσκολη, βρέθηκαν κατά τις εργασίες αποκατάστασης. Ο κ. Χατζηιωάννου σημείωσε ότι η προσθετική διαδικασία που παρατηρείται, συνηθίζεται και σε άλλα μνημεία, αλλά το ιδιαίτερο γνώρισμα αυτής της περίπτωσης αποτελεί η διάσωση πολλών στοιχείων που καλύπτονταν με σοβά και με την αφαίρεσή του, αποκαλύπτεται όλη η «κρυμμένη» ιστορία.

Το έργο υλοποιήθηκε με κονδύλια του ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και παραδόθηκε στον φορέα διαχείρισης, τη Μονή Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Φορέας υλοποίησης ήταν η Εφορεία Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Δωδεκανήσου, με προϊσταμένη τη Μαρία Μιχαηλίδου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ