Νέα διεύθυνση για το Θεατρικό Μουσείο

2018-02-21

Στην οδό Σταδίου 47, στο νεοκλασικό κτίριο, κληροδότημα Αλεξάνδρου Σούτζου, θα στεγαστεί το Θεατρικό Μουσείο, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ. Το κτίριο θα παραχωρηθεί, βάσει συμφωνίας, από την Εθνική Πινακοθήκη στο ΥΠΠΟΑ, και θα στεγάσει την πλούσια κληρονομιά του Θεατρικού Μουσείου, το πολύτιμο αρχείο του και τη μοναδική βιβλιοθήκη του, ενώ θα προβλέπει χώρους έρευνας κι εκπαίδευσης για το ελληνικό θέατρο. Επιπλέον, έχει κινηθεί η διαδικασία ούτως ώστε το Θεατρικό Μουσείο να περάσει στο Δημόσιο, αφού πρώτα διευκρινιστεί με ακρίβεια το ύψος των χρεών του. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αναμένεται η τελική επικύρωση βάσει του καταστατικού από τη γενική συνέλευση του Θεατρικού Μουσείου ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία της μεταφοράς του στο Δημόσιο.

Το νεοκλασικό της οδού Σταδίου 47 διαθέτει ισόγειο και δύο ορόφους. Χρησιμοποιήθηκε ως εξοχικό της οικογένειας Αλεξάνδρου Σούτζου και περιήλθε, με διαθήκη και κωδίκελλο του 1894, στην Εθνική Πινακοθήκη, αποτελώντας περιουσία του κληροδοτήματος Αλεξάνδρου Σούτζου. Το κτίριο εκμισθώνονταν έως τον Οκτώβριο του 2012, σε εμπορικές επιχειρήσεις.

Η αποκατάσταση και η μετατροπή του νεοκλασικού κτιρίου σε Θεατρικό Μουσείο πρόκειται να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ενώ ενδιάμεσος διαχειριστικός φορέας έχει οριστεί το Εθνικό Θέατρο, στο οποίο έχουν αποδοθεί ήδη 450.000 ευρώ, για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες του Μουσείου. Για τη διαμόρφωση της τελικής πρότασης έχει προηγηθεί πολύμηνη έρευνα και προετοιμασία από το ΥΠΠΟΑ, με την αποδοχή της πρότασης, βάσει αποφάσεων από τα Δ.Σ. της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, του Θεατρικού Μουσείου, της Εθνικής Πινακοθήκης και του Εθνικού Θεάτρου.

Πηγή: www.athina984.gr