Να καταστούν επισκέψιμα δύο μνημεία ζητά ο δήμαρχος Πλατανιά

2018-02-17

Την ανάγκη να γίνουν επισκέψιμα δύο σημαντικά, αναστηλωμένα μνημεία του Δήμου Πλατανιά με την πρόσληψη του απαιτούμενου προσωπικού (φύλακες αρχαιολογικών χώρων) ζητά με επιστολή του προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων, η οποία κοινοποιείται στο Υπουργείο Πολιτισμού και στους βουλευτές Χανίων, ο δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης.

Πρόκειται για τον παλαιοχριστιανικό ναό του Μιχαήλ Αρχαγγέλου (Ροτόντα) στην Επισκοπή της Δημοτικής Ενότητας Κολυμβαρίου του Δήμου Πλατανιά, το οποίο κατασκευάστηκε την εποχή του Ιουστινιανού, τον 6ο αι. μ.Χ., και για το μεσοβυζαντινό ναό της Ζωοδόχου Πηγής, που βρίσκεται στη Δημοτική Ενότητα Μουσούρων, μεταξύ των οικισμών Αλικιανού και Κουφού, ο οποίος είναι ευρύτερα γνωστός ως Άη Κυρ Γιάννης, από το όνομα του κτήτορά του, Οσίου Ιωάννη του Ξένου και Ερημίτη που έκτισε το ναό περί το 1030.

Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Μαλανδράκης: «Τα προαναφερόμενα τοπόσημα και υπερτοπικής σημασίας μνημεία του Δήμου μας θα μπορούσαν και θα όφειλαν να καταστούν επισκέψιμα για το κοινό, καθώς οι εργασίες αποκατάστασης, συντήρησης και ανάδειξης αυτών έχουν ολοκληρωθεί από την υπηρεσία σας, ωστόσο, το ζήτημα της λειτουργίας των χώρων εκκρεμεί μέχρι σήμερα, αφού δεν προχωρούν οι διαδικασίες πρόσληψης του απαιτούμενου για το σκοπό αυτό, προσωπικού».

Ο δήμαρχος Πλατανιά καταλήγει στην επιστολή του: «Θεωρούμε αναποτελεσματικό, ειδικά σε περιόδους οικονομικής κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε, να παραμένει αναξιοποίητος ο ιστορικός και πολιτισμικός μας πλούτος, πολύ περισσότερο, όταν έχουν δαπανηθεί σημαντικοί δημόσιοι πόροι για την προστασία και διατήρησή τους και ιδιαίτερα από τη στιγμή που η σωστή ανάδειξη και προβολή τους θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό πόλο ανάπτυξης τόσο για τον Δήμο μας, όσο και ευρύτερα για τον Νομό μας».

Πηγή: www.archaiologia.gr