Μουσείο Νίκολα Τέσλα. Μια διαδραστική εμπειρία

2019-09-01

Το Βελιγράδι αποτελεί έναν προορισμό με μεγάλο ενδιαφέρον για ποικίλους λόγους, π.χ. τη γαστρονομία, τη μουσική, τη συνεχή ανάπτυξη, τα υπέροχα τοπία, τις ιστορικές αναφορές, τα πολυάριθμα πολιτιστικά κέντρα και δρώμενα, και φυσικά, τα μουσεία. Σε αυτό το άρθρο, θα αναφερθούμε σε ένα από τα πιο δημοφιλή μουσεία του, το Μουσείο Νίκολα Τέσλα.

Η επίσκεψη στο Μουσείο Νίκολα Τέσλα μόνο βαρετή δε μπορεί να χαρακτηριστεί. Όπως προδίδει και ο τίτλος του άρθρου, αποτελεί μια ενδιαφέρουσα και διαδραστική εμπειρία με τον κόσμο να συρρέει έξω από το κτήριο και να περιμένει σε ουρές υπομονετικά να έρθει η σειρά του.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή...

Το Μουσείο Νίκολα Τέσλα (Muzej Nikole Tesle) ιδρύθηκε το 1952 και άνοιξε τις πύλες του στο κοινό στις 20 Οκτωβρίου 1955. Η πρώτη μόνιμη έκθεσή του περιλάμβανε μοντέλα, που είχαν κατασκευαστεί με βάση τα σχέδια του διάσημου επιστήμονα. Από το 1957 και μετά, η μουσειολογική ματιά άλλαξε, όταν στο Μουσείο δόθηκε προς έκθεση η τεφροδόχος του Τέσλα.

Από τον Οκτώβριο του 1969 το Μουσείο ανήκει στην κυριότητα του Βελιγραδίου. Σήμερα, το Μουσείο διαθέτει και διαχειρίζεται την προσωπική κληρονομιά του Σέρβου επιστήμονα με αρκετά πρωτότυπα έργα να εκτίθενται.

Στη συλλογή του υπάρχουν περισσότερα από 160.000 αυθεντικά έγγραφα, 2.000 βιβλία και περιοδικά, 1.200 ιστορικά και τεχνολογικά αντικείμενα, 1.500 φωτογραφίες και φωτογραφικές πλάκες, όργανα και συσκευές καθώς και 1.000 σχέδια.

Φτάνοντας στην είσοδο του Μουσείου, οι υπάλληλοι της υποδοχής πληροφορούν το κοινό ότι η περιήγηση στο χώρο γίνεται κυρίως με ξενάγηση - πάντα σε γκρουπ αφού υπάρχει μόνο ένας ερμηνευτής και το Μουσείο είναι αρκετά μικρό - η οποία θα ξεκινήσει μόλις προμηθευτούν εισιτήριο όλοι οι παρευρισκόμενοι.

Η ξενάγηση αρχίζει με την παρακολούθηση ενός βίντεο μικρής διάρκειας που αναφέρεται στη ζωή και το έργο του Νίκολα Τέσλα, παίρνοντας έτσι μια ιδέα για αυτή τη σημαντική προσωπικότητα. Με το τέλος του βίντεο, ο ερμηνευτής κάνει λόγο για τις ιδέες και τις εφευρέσεις του Τέσλα, μη παραλείποντας και το αυτοκίνητο Tesla, δείχνοντας σε πράξη τη λειτουργία τριών έργων του και τραβώντας έτσι το ενδιαφέρον μας ακόμα περισσότερο. Όμως, το καλύτερο δεν έχει ακόμα συμβεί...

Ο ερμηνευτής καλεί το κοινό να μεταβεί στη διπλανή αίθουσα, όπου εκεί θα συμμετείχαμε σε τρία πειράματα. Ακούγοντάς το, όλοι αρχίσαμε να μουρμουρίζουμε και να ρωτάμε τι ακριβώς θα κάνουμε ενώ ορισμένοι αναρωτιούνταν αν θα ήταν επικίνδυνο ή όχι. Αφού ο υπάλληλος του Μουσείου μας διαβεβαίωσε πως θα ήμασταν ασφαλείς και ήταν κάτι που είχε γίνει πάρα πολλές φορές χωρίς κανένα απρόοπτο, μας ζήτησε να συγκεντρωθούμε γύρω από μια εφεύρεση του Τέσλα, την οποία οι περισσότεροι έχουμε ξαναδεί είτε σε βιβλίο είτε στην τηλεόραση είτε στο διαδίκτυο. Πρόκειται για το Πηνίο Tesla, το οποίο καταλάμβανε το μεγαλύτερο χώρο στο Μουσείο. Ο ερμηνευτής πήρε στα χέρια του περίπου 10 λάμπες φθορίου και ζήτησε εθελοντές. Αφού κρατήσαμε τις λάμπες, ο υπάλληλος του φορέα μας ζήτησε να μην τις αφήσουμε μόλις ανάψουν και όσο γίνεται, να παραμείνουμε ψύχραιμοι. Το συγκεκριμένο πείραμα ήταν από τις πιο ξεκαρδιστικές στιγμές που έχω ζήσει σε μουσείο, ειδικά τη στιγμή που κλείνουν τα φώτα και περιμένουμε να ξεκινήσει η ασύρματη μεταφορά ενέργειας. Οι διάλογοι, ένας συνδυασμός αγωνίας και χιούμορ, ήταν μοναδικοί. Όσο για το τέλος του πειράματος, η λύτρωση η ίδια!

Στη συνέχεια, ακολούθησαν άλλα δύο παρόμοια πειράματα με άλλες δύο εφευρέσεις του διάσημου επιστήμονα. Με το πέρας αυτών, ξεναγηθήκαμε ελεύθερα στο άλλο μισό τμήμα του κτηρίου, όπου εκτίθενταν τα προσωπικά αντικείμενα του Τέσλα, ανάμεσα στα οποία και η τεφροδόχος του.

Για όσους έχετε επισκεφθεί το Βελιγράδι αλλά όχι το Μουσείο Νίκολα Τέσλα, αξίζει να επαναλάβετε αυτό το ταξίδι ενώ όσοι δεν έχετε επισκεφθεί ακόμα τη σερβική πρωτεύουσα, είναι μια καλή ευκαιρία να το επιχειρήσετε!


Σοφία Καρούνη

Αρχαιολόγος-Μουσειολόγος

Πρόσφατες δημοσιεύσεις 

Τα νέα της εβδομάδας
 

"World on a Wire," organized by Rhizome's Artistic Director Michael Connor, opened at Hyundai Motorstudio Moscow. The exhibition is a collaboration between Hyundai Motor Company and Rhizome of the New Museum in New York, as part of a partnership which began earlier this year, devoted to amplifying new modes of born-digital artmaking. Founded in...

Hartwig Fischer, Director of the British Museum said, "Since re-opening in May 2021 we have welcomed visitors back to the British Museum with critically acclaimed exhibitions that have explored medieval England with Thomas Becket, Nero's ancient Rome and now Hokusai's Great Picture Book of Everything. 2021 will end with a rare glimpse into ancient...

Φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια λειτουργίας (2001-2021) της Ιστορικής Οικίας Λαζάρου Κουντουριώτη ως παράρτημα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου στην Ύδρα. Με αφορμή αυτό το γεγονός, το τριήμερο 23-25 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί σειρά εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους.