Μουσεία με διαφορετική…αρχιτεκτονική

2017-11-03

Ένα μουσείο δεν είναι μόνο η έκθεσή του, τα αντικείμενα, οι επισκέπτες και το προσωπικό. Είναι και το ίδιο το κτίριο, το οποίο σε συνάρτηση με τα προαναφερθέντα στοιχεία, συμβάλλουν καθοριστικά στην εμπειρία του επισκέπτη και στη μετάδοση μηνυμάτων. Πρόκειται για ένα αδιάσπαστο σύνολο, σύμφωνα με το οποίο ο εκθεσιακός χώρος, το κτίριο και τα εκθέματα συνενώνονται.

Τόσο ο 20ος όσο και ο 21ος αιώνας έχουν δώσει αρκετά παραδείγματα μουσειακών κτιρίων με εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Ορισμένα από αυτά παρουσιάζονται παρακάτω:

Children's Museum, Indianapolis

Το Παιδικό Μουσείο της Indianapolis ιδρύθηκε το 1925 και είναι ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα παιδικά μουσεία του κόσμου. Στόχος του είναι η δημιουργία μοναδικών εμπειριών οικογενειακής μάθησης, που μπορούν να μεταμορφώσουν τις ζωές των παιδιών και γενικά, των οικογενειών.


Το Μουσείο αποτελείται από διάφορα κτίρια, ένα εκ των οποίων παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της αρχιτεκτονικής του. Πρόκειται για το Κέντρο Υποδοχής, το οποίο δημιουργήθηκε το 2009 στο πλαίσιο της επέκτασης του φορέα. Το ιδιαίτερο στοιχείο της αρχιτεκτονικής του κτιρίου, είναι οι δύο βραχιόσαυροι, ο Seyman και ο Riad, που έχουν «ανοίξει» την οροφή, προσπαθώντας να δουν μέσα στο κτίριο.

Αποτελεί ένα «παιχνιδιάρικο» εύρημα, ιδανικό για ένα παιδικό μουσείο, αφού με αυτό τον τρόπο η φαντασία των παιδιών «ζωντανεύει» μπροστά τους και τα καλωσορίζει σε έναν χώρο ειδικά διαμορφωμένο για αυτά.  

Royal Ontario Museum

Το 1914 άνοιξε τις πύλες του στο κοινό το Royal Ontario Museum (ROM), έχοντας σκοπό να προβάλλει την τέχνη, τον πολιτισμό και την φύση από όλο τον κόσμο, απευθυνόμενο σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Πρόκειται για το μεγαλύτερο μουσείο του Καναδά, το οποίο φιλοξενεί μια συλλογή περίπου 6 εκατομμυρίων αντικειμένων, που εκτίθενται σε 40 αίθουσες.

Με το επεκτατικό πρόγραμμα Renaissance ROM το 2007, συγχωνεύθηκε το αρχικό κτίριο με το νέο Michael Lee-Chin Crystal, το οποίο σχεδιάστηκε από το Studio Daniel Libeskind. Αποτελεί ένα ξεχωριστό νέο σύμβολο του Τορόντο για τον 21ο αιώνα, σηματοδοτώντας την αρχή μιας νέας εποχής για το ROM ως τον πρωταρχικό πολιτιστικό και κοινωνικό προορισμό της χώρας.

Ο Daniel Libeskind εμπνεύστηκε το σχέδιο του κτιρίου από την συλλογή πολύτιμων λίθων και ορυκτών του RΟΜ, καθώς βρισκόταν σε γάμο στο Μουσείο. Η ονομασία "crystal" (κρύσταλλος) προέρχεται από την «κρυστάλλινη» μορφή του.   

Messner Mountain Museum

Το Messner Mountain Museum βρίσκεται στο οροπέδιο Kronplatz και είναι αφιερωμένο στην παραδοσιακή ορειβασία, που συνδέεται άμεσα με τον Ιταλό ορειβάτη και εξερευνητή, Reinhold Messner.

Η έκθεση του Μουσείου πραγματεύεται την ιστορία των βουνών, προσφέροντας μοναδική θέα. Το Μουσείο στεγάζεται στο μοναδικό κτίριο που δημιούργησε η Zaha Hadid. Στο σχεδιασμό του κτιρίου, η φύση και το περιβάλλον διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο, με τα αρχιτεκτονικά στοιχεία να «δένονται» με το περιβάλλον. Το μεγαλύτερο μέρος του κτιρίου κατασκευάστηκε υπόγεια για να καταλαμβάνει λιγότερο χώρο στο τοπίο και να αποφευχθεί η περαιτέρω κατασκευή στην κορυφή του βουνού.   

Guggenheim Bilbao

Το συγκεκριμένο Μουσείο βρίσκεται στο Nervion River στο Bilbao (Ισπανία) και σχεδιάστηκε από τον Frank Gehry. Το κτίριο αποτελεί ένα μοναδικό παράδειγμα πρωτοποριακής αρχιτεκτονικής του 20ου αιώνα με έκταση 24.000 τ.μ. εκ των οποίων 11.000 αντιπροσωπεύουν τον εκθεσιακό χώρο.

Η έντονη διαμόρφωση και ο καινοτόμος σχεδιασμός συνδυάζονται αρμονικά με την τέχνη, που περιέχεται σε αυτό. Ο σχεδιασμός του Gehry με την πλαστική μορφή του κελύφους, ενσωματώνεται τέλεια στο αστικό μοτίβο του Bilbao και της ευρύτερης περιοχής. Η πλατεία του Μουσείου και η κύρια είσοδος βρίσκονται σε ευθεία γραμμή με το Calle Iparragirre - έναν από τους κεντρικούς δρόμους που διατρέχουν διαγώνια το Bilbao, δείχνοντας κατευθείαν από το κέντρο της πόλης στην πόρτα του Μουσείου. Η στέγαση του υψηλότερου τμήματος του φορέα γίνεται από μια κατασκευή σε σχήμα μεταλλικού λουλουδιού, το οποίο καλύπτει το Atrium. Η εν λόγω κατασκευή αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο του Μουσείου.

                                      

                                                                                                             Σοφία Καρούνη

Αρχαιολόγος-Μουσειολόγος