Μουσεία με διαφορετική…αρχιτεκτονική II

2018-10-14

Museum of Tomorrow, Rio de Janeiro (Βραζιλία)

Το Museum of Tomorrow ή Museu do Amanhã διαθέτει μια όχι και τόσο συνηθισμένη αρχιτεκτονική, όπως γίνεται φανερό και στις φωτογραφίες. Πρόκειται για ένα μουσείο επιστημών στο Rio de Janeiro στη Βραζιλία, το οποίο έχει σκοπό να δώσει έμφαση στις ιδέες παρά στα αντικείμενα.

Το κτίριο, στο οποίο στεγάζεται, αποτελεί δημιούργημα του Ισπανού αρχιτέκτονα Santiago Calatrava και το κόστος ανέγερσής του ανήλθε στα 230.000.000 reais. Τα εγκαίνια του Μουσείου πραγματοποιήθηκαν στις 17 Δεκεμβρίου 2015.

Η μόνιμη έκθεση του φορέα διαθέτει πέντε θεματικές: Κόσμος, Γη, Ανθρωπόκαινος εποχή, Αύριο και Εμείς. Οι επισκέπτες περνούν από τη μια θεματική στην άλλη μέσω διαφόρων πειραμάτων και εμπειριών. Το Museum of Tomorrow συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών ετησίως και εντυπωσιάζει με την αρχιτεκτονική του.

Ningbo Historic Museum, Ningbo (Κίνα)

Ακόμη ένα μουσείο με ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική είναι το Ningbo Historic Museum ή αλλιώς Yinzhu Museum, που βρίσκεται στην ομώνυμη περιοχή της Κίνας.

Το κτίριο σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Wang Shu και την εταιρεία Amateur Architects. Στο σχέδιο του παρατηρείται η συνάντηση της αυθεντικής και της σύγχρονης κινεζικής τοπικής αρχιτεκτονικής. Όπως μπορεί να παρατηρήσει κανείς, το Μουσείο εξωτερικά καλύπτεται με τούβλα και πλακάκια διαφόρων αποχρώσεων του γκρι και του κόκκινου ενώ άλλα σημεία του κτιρίου είναι επικαλυμμένα με μπαμπού.

Το Ningbo Historic Museum επικεντρώνεται στην ιστορία και τα παραδοσιακά έθιμα της περιοχής Ningbo, αποτελώντας ένα βασικό σημείο ενδιαφέροντος της περιοχής. 

Salvador Dalí Museum, St.Peterburg (Φλόριντα)

Ένας καλλιτέχνης σαν τον Dalí δε θα μπορούσε να διέθετε ένα μουσείο με συμβατική αρχιτεκτονική. Το Μουσείο αφιερωμένο στο έργο και τη ζωή του Salvador Dalí (1904-1989) άνοιξε τις πύλες του στο κοινό στις 11 Ιανουαρίου 2011 και από τότε προσελκύει πλήθος κόσμου που επιθυμεί να μάθει περισσότερα για το γνωστό καλλιτέχνη.

Το κτίριο, στο οποίο στεγάζεται ο φορέας, σχεδιάστηκε από τον Yann Weymouth και αποτελεί έναν συνδυασμό του λογικού με το φανταστικό καθώς εξωτερικά είναι ένα ορθογώνιο κτίσμα με τοίχους πάχους 18 ιντσών, από τους οποίους εξέρχεται μια μεγάλη γυάλινη ... φούσκα ελεύθερης μορφής, γνωστή ως «αίνιγμα».

Εσωτερικά, το Μουσείο στεγάζει ακόμη ένα ενδιαφέρον αρχιτεκτονικό χαρακτηριστικό: μια ελικοειδή σκάλα, που υπενθυμίζει την εμμονή του Dalí με τις σπείρες και το ελικοειδές σχήμα του DNA.

To Salvador Dalí Museum διαθέτει μόνιμη συλλογή 2000 αντικειμένων, στα οποία περιλαμβάνονται έργα τέχνης κάθε στιγμής της καλλιτεχνικής δραστηριότητας του Dalí.


Σοφία Καρούνη
Αρχαιολόγος-Μουσειολόγος

Πρόσφατες δημοσιεύσεις 

Τα νέα της εβδομάδας
 


Μ. Δευτέρα 22 Απριλίου 2019 για παιδιά ηλικίας 6-8 ετών, 11:00 - 12:30 Εκπαιδευτική δράση με εργαστήρι «Η ωραία Μυκηναία»
Μ. Τετάρτη 24 Απριλίου 2019 για παιδιά ηλικίας 9-12 ετών, 11:00 - 12:30 Εκπαιδευτική δράση με εργαστήρι «Η Τιμοκρίτη αναζητά τα μυστικά της ομορφιάς»

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη διοργανώνει την ημερίδα «Ένα βιβλίο, έξι αιώνες ιστορίας. Εκδόσεις από την αυγή της τυπογραφίας στις βιβλιοθήκες της Αθήνας» το Σάββατο 13 Απριλίου 2019, στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος, 2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου, στον Πειραιά.