Μουσεία και το έτος 2023

2023-04-25

Γράφει η Μαίρη Μικάβα

Δώδεκα νέα μουσεία σε ολόκληρο τον κόσμο είναι έτοιμα να υποδεχτούν τους επισκέπτες τους μέσα στο έτος 2023.

Manchester Museum – Manchester, UK

Το μουσείο άνοιξε ξανά τις πύλες του προς το κοινό στις 18 Φεβρουαρίου μετά από μια ανακαίνιση αξίας 15 εκατομμυρίων για έναν πιο βιώσιμο κόσμο/χώρο.

Young V&A – London, UK

Το καλοκαίρι του 2023 το Young V&A θα ανοίξει τις πύλες του προς το ευρύ κοινό και θα περιλαμβάνει τρεις μόνιμες αίθουσες: παιχνίδι, σχεδίαση και φαντασία, οι οποίες αντλούνται από την ευρύτερη συλλογή του «V&A» και υιοθετούν μια διασκεδαστική και πρακτική προσέγγιση για την μουσειακή εμπειρία.

Το μουσείο στεγάζεται στον χώρο του παλιού V&A Museum of Childhood.

Buffalo AKG Art Museum – Buffalo, New York, USA

Το μουσείο παλαιότερα ήταν γνωστό ως «Albright-Knox Art Gallery» και σκοπός του είναι να προσφέρει στο ευρύ κοινό την δυνατότητα να έρθουν σε επαφή τόσο με έργα παγκοσμίου φήμης καλλιτεχνών αλλά και με καλλιτέχνες της τοπικής κοινωνίας.

Θα ανοίξει για πρώτη φορά στις 25 Μαΐου και κόστισε $230 εκατομμύρια.

Museum of Modern Art – Warsaw, Poland

Καλύπτοντας μια συνολική έκταση άνω των 20.000 τετραγωνικών μέτρων, το τετραώροφο κτίριο θα περιλαμβάνει εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις, εργαστήρια συντήρησης και αποκατάστασης, θέατρο, αμφιθέατρο, καφετέρια και gift shop.

Η κατασκευή του ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2019 και το μουσείο πρόκειται να ανοίξει το 2023, αν και δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί η ημερομηνία.

International African American Museum – Charleston, South Carolina, USA

Το Διεθνές Αφροαμερικανικό Μουσείο (IAAM) προγραμματίστηκε να ανοίξει τον Ιανουάριο του 2023. Τα εγκαίνια έχουν αναβληθεί έκτοτε, αλλά αναμένεται να ανοίξει τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους.

Οι μόνιμες γκαλερί του IAAM θα περιλαμβάνουν τις εκθέσεις «African Roots and Routes», «Carolina Gold and South Carolina Connections» και «American Journeys».

The Museum of Art & Photography (MAP) – Bengaluru, India

Το MAP Bengaluru είναι ένα από τα πρώτα μουσεία τέχνης και φωτογραφίας στην Ινδία. Ιδρύθηκε το 2016 από τον συλλέκτη Abhishek Poddar και πρόκειται να ανοίξει για πρώτη φορά, σε ένα νέο υπερσύγχρονο κτίριο που σχεδιάστηκε από τον κορυφαίο Ινδό αρχιτέκτονα, Soumitro Ghosh .

Σε πέντε ορόφους, το MAP θα περιλαμβάνει γκαλερί τέχνης, ένα αμφιθέατρο, μια βιβλιοθήκη τέχνης και έρευνας, ένα κέντρο εκμάθησης και μια εξειδικευμένη εγκατάσταση έρευνας και συντήρησης, καθώς και ένα καφέ.

Έχει σχεδιαστεί με ιδιαίτερη έμφαση στην ένταξη, την προσβασιμότητα και την καινοτομία.

Ad Gefrin – Wooler, UK

Η αγγλοσαξονική τοποθεσία Ad Gefrin στο Wooler, θα εισαγάγει μια ολοκαίνουργια εμπειρία για τους επισκέπτες την άνοιξη του 2023. Ένα από τα πιο σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα του 20ου αιώνα ήταν η μεγάλη αίθουσα του Ad Gefrin, μια αγγλοσαξονική βασιλική αυλή, που ανακαλύφθηκε κοντά στο Yeavering τη δεκαετία του 1950.

Οι επισκέπτες θα μπορούν να μάθουν περισσότερα για την καθημερινή ζωή όσων ζούσαν και δούλευαν την αγγλοσαξονική περίοδο στην περιοχή μέσω μιας καθηλωτικής αναπαραγωγής που συνδυάζει τεχνουργήματα και προβαλλόμενες ταινίες.

The Museum of Homelessness – London, UK

Το Museum of Homelessness (MoH) θα ανοίξει στο Manor House Lodge στο Finsbury Park του Λονδίνου το 2023. Θα αναπτυχθεί σε συνεργασία με κατοίκους της περιοχής και ομάδες της κοινότητας.

Στο μουσείο θα πραγματοποιούνται εργαστήρια, ομιλίες και παραστάσεις, που θα αναπτύσσονται από όσους έχουν βιώσει οι ίδιοι την έλλειψη στέγης.

Istanbul Modern – Istanbul, Turkey

Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Κωνσταντινούπολης, γνωστό ως «Μουσείο της Κωνσταντινούπολης», θα «μετακομίσει» στο πολυαναμενόμενο νέο κτήριο που σχεδίασε ο Renzo Piano το 2023, αν και δεν έχει οριστεί ακόμη επίσημη ημερομηνία έναρξης.

Το μουσείο συλλέγει μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη, φωτογραφία, σχέδιο, αρχιτεκτονική και νέα μέσα. Προσφέρει επίσης εκπαιδευτικές ευκαιρίες σε φιλότεχνους όλων των ηλικιών σε μια προσπάθεια να γίνει η τέχνη πιο προσιτή στο ευρύ κοινό.

Το μουσείο επιδιώκει να ενθαρρύνει την εκτίμηση των τεχνών από όλους τους επισκέπτες και να ενθαρρύνει την ενεργό συμμετοχή τους στις τέχνες μέσω των συλλογών, των εκθέσεων και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του.

Toronto Holocaust Museum – Toronto, Canada

Το νέο Μουσείο Ολοκαυτώματος του Τορόντο θα ανοίξει την άνοιξη του 2023. Οι επισκέπτες αυτής της υπερσύγχρονης εγκατάστασης θα παρακινηθούν να προβληματιστούν σχετικά με τις τραγωδίες του Ολοκαυτώματος και να δημιουργήσουν δεσμούς μεταξύ αυτού και των τρεχόντων γεγονότων σε όλο τον κόσμο, καθώς και να έρθουν σε επαφή με τον σύγχρονο καναδικό τρόπο ζωής.

Arte Museum – Busan, South Korea

Ανοίγοντας το 2023, το ARTE MUSEUM BUSAN είναι η πιο πρόσφατη τοποθεσία αυτού του μουσείου ψηφιακής τέχνης.

Το ARTE MUSEUM είναι ο πιο δημοφιλής εκθεσιακός χώρος τέχνης πολυμέσων της Κορέας, έχοντας υποδεχτεί πάνω από 4 εκατομμύρια επισκέπτες από το 2020.

Παραρτήματα υπάρχουν επίσης στην Jeju ,Gangneung και τέλος στην Yeosu.

Maison Gainsbourg – Paris, France

Μετά από τρεις δεκαετίες σχεδιασμού, το Maison Gainsbourg, το σπίτι του θρυλικού Γάλλου μουσικού Serge Gainsbourg, θα ανοίξει τις πύλες του στο κοινό το 2023.

Ο χώρος θα περιλαμβάνει ένα μουσείο και ένα βιβλιοπωλείο, καθώς και το Le Gainsbarre, το οποίο είναι υβριδικός χώρος, που θα λειτουργεί ως καφέ την ημέρα και πιάνο μπαρ τη νύχτα.

Τα κυριότερα σημεία του μουσείου θα περιλαμβάνουν έργα που δεν είχαν εκτεθεί στο παρελθόν από τη συλλογή Maison Gainsbourg.