Μουσεία αφιερωμένα σε διάσημες προσωπικότητες

2017-10-05

Το 2017 είναι μια αρκετά ενδιαφέρουσα χρονιά με αρκετά εγκαίνια μουσείων να λαμβάνουν χώρα. Ανάμεσα σε αυτά, ιδρύθηκαν πέντε μουσεία αφιερωμένα σε διάσημες προσωπικότητες διεθνούς φήμης.

Πρόκειται για το Μουσείο της Yayoi Kusama στο Τόκιο, το Μουσείο "The Amazing World of Dr. Seuss", τα δύο Μουσεία αφιερωμένα στον Yves Saint Laurent, ενώ ανάμεσα σε αυτά είναι και ένα ελληνικό παράδειγμα, το Μουσείο Τσιτσάνη.   

The Amazing World of Dr. Seuss Museum

Το Μουσείο άνοιξε στις 3 Ιουνίου και βρίσκεται στη γενέτειρα του Theodor Geisel, ή αλλιώς Dr. Seuss, το Springfield. Ο Dr. Seuss ήταν ένας Αμερικανός συγγραφέας παιδικών βιβλίων, του οποίου τα έργα έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 20 γλώσσες και έχουν πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα.

Οι επισκέπτες του Μουσείου έχουν την ευκαιρία να δουν έργα τέχνης και αντικείμενα που δεν είχαν παρουσιαστεί ξανά και αντικατοπτρίζουν τη ζωή και τα έργα του διάσημου συγγραφέα. Την έκθεση συμπληρώνουν εκθέματα, που βοηθούν στη διάδραση με το κοινό, που έχουν σκοπό να εξηγήσουν πως οι εμπειρίες της παιδικής ηλικίας του Dr. Seuss, ενέπνευσαν τη δουλειά του.

Παιχνίδια και αγάλματα που αναπαριστούν χαρακτήρες από τα βιβλία του, όπως το the Cat in the Hat, το Sam I Am, και άλλα, βρίσκονται στον πρώτο όροφο. Επιπλέον, το κοινό έχει τη δυνατότητα να δει το παιδικό δωμάτιο του συγγραφέα και το φούρνο και το ζυθοποιείο των παππούδων του. Στον δεύτερο όροφο, μπορεί κανείς να δει αντικείμενα από το σπίτι του στην Καλιφόρνια, όπου έζησε μέχρι τον θάνατό του το 1991. 

Yayoi Kusama Museum

Η διάσημη καλλιτέχνιδα από την Ιαπωνία, Yayoi Kusama, άνοιξε πριν από λίγες μέρες (1 Οκτωβρίου) Μουσείο στο Τόκιο, αφιερωμένο στην τέχνη της.

Το κτίριο σχεδιάστηκε από την εταιρεία Kume Sekkei Co. και βρίσκεται κοντά στο studio της καλλιτέχνιδος. Πρόκειται για μεγάλους κύβους που στέκονται ο ένας πάνω στον άλλο, με αίθουσες με ψηλά ταβάνια, άσπρους τοίχους και καμπυλωτές γωνίες.

Ο πρώτος όροφος φιλοξενεί το κατάστημα δώρων και την είσοδο, στον δεύτερο και τρίτο παρουσιάζονται έργα της κ. Kusama και ο πέμπτος όροφος διαθέτει αίθουσα ανάγνωσης και αρχειακό υλικό σχετικό με την κ. Kusama.

Η «βασίλισσα των πουά», όπως είναι γνωστή η Yayoi Kusama, έκανε την επιλογή όλων των έργων που παρουσιάζονται στην εναρκτήρια έκθεση με τίτλο "Creation is a Solitary Pursuit, Love is What Brings You Closer to Art" ("Η δημιουργία είναι μια μοναχική άσκηση, η αγάπη είναι που σας φέρνει πιο κοντά στην τέχνη"), η οποία περιλαμβάνει κυρίως την πρόσφατη δουλειά της και θα διαρκέσει έως τις 25 Φεβρουαρίου. Η κάθε έκθεση θα διαρκεί για έξι μήνες.

Yves Saint Laurent Museums

Δύο μουσεία αφιερωμένα στο έργο και τη ζωή του Yves Saint Laurent έχει προγραμματιστεί να ανοίξουν φέτος, το πρώτο στο Παρίσι (3 Οκτωβρίου) και το δεύτερο στο Μαρακές (19 Οκτωβρίου), αγαπημένη πόλη του Saint Laurent, όπου σχεδίασε πολλές δημιουργίες του.

Το Μουσείο του Παρισιού προσφέρει μια γεύση από τη ζωή του διάσημου μόδιστρου. Πρόκειται για ένα ξενοδοχείο 450 τ.μ. του 19ου αιώνα, όπου ο Yves Saint Laurent δημιούργησε για πάνω από τρεις δεκαετίες και μετατράπηκε σε εκθεσιακό χώρο για τις υψηλής ραπτικής δημιουργίες του.

Το δεύτερο Μουσείο, μεγαλύτερου μεγέθους από το παρισινό, θα ανοίξει στο Μαρακές, με χρηματοδότηση του ιδρύματος Saint Laurent, που δημιούργησε ο τελευταίος εραστής και επιχειρηματικός συνεργάτης του, Pierre Bergé, για να προστατεύσει την κληρονομιά του.

Στις αίθουσες του παρισινού Μουσείου μπορεί ο επισκέπτης να δει τις πηγές έμπνευσης του Saint Laurent. Το έργο του συνδιαλέγεται με την τέχνη, καθώς εμπνέεται από τους πίνακες του Picasso, του Matisse, του Van Gogh, τη ζωγραφική του Ολλανδού Mondrian εξ ου και η διάσημη συλλογή Mondrian, που σχεδιάστηκε πέντε χρόνια μετά την ίδρυση του οίκου YSL. Το Μουσείο θα φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις από τον Οκτώβριο του 2018. 

Κέντρο Έρευνας - Μουσείο Βασίλη Τσιτσάνη

Το Μουσείο Βασίλη Τσιτσάνη λειτουργεί στα Τρίκαλα, γενέθλια πόλη του συνθέτη, στο κτίριο των παλαιών φυλακών. Σκοπός του είναι η ψηφιακή καταγραφή, τεκμηρίωση και προβολή σημαντικών στοιχείων και τεκμηρίων από τη ζωή και το έργο του μεγάλου δημιουργού, με βασικό στόχο την παρουσίαση και ανάδειξή του στο κοινό.

Στην προσωρινή έκθεση, η οποία αποτελεί πρόγευση για αυτό που θα ακολουθήσει, παρουσιάζεται ενημερωτικό υλικό για τη ζωή και το έργο του Τσιτσάνη καθώς και η σύνδεση των παλιών Φυλακών με το νέο Μουσείο.

Πρόκειται για έναν νέο χώρο, που όπως αναφέρεται στον ιστοχώρο του Μουσείου «συνενώνει στοιχεία διαφορετικών πολιτιστικών και κοινωνικών διαδρομών. Από χαμάμ σε φυλακή και από χαρά σε λύπη, η μουσική έρχεται πλέον να απλώσει τη δική της νότα και να δημιουργήσει μια ποικιλία συναισθημάτων». 

                                                                                                             Σοφία Καρούνη

Αρχαιολόγος - Μουσειολόγος