Μουσεία αφιερωμένα σε διάσημες προσωπικότητες ΙΙ

2017-10-19

Όταν κάποιος ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερες πληροφορίες για έναν καλλιτέχνη, έναν πετυχημένο επιχειρηματία, έναν πολιτικό που συνέβαλε καθοριστικά στην ανοδική πορεία της χώρας του, ένα δημιουργικό συγγραφέα, το καλύτερο που θα μπορούσε να κάνει είναι να επισκεφθεί ένα μονογραφικό μουσείο αφιερωμένο σε αυτή την προσωπικότητα.

Τα μονογραφικά μουσεία συλλέγουν συγκεκριμένο υλικό και δείχνουν ειδικό ενδιαφέρον για ένα θέμα ή μια προσωπικότητα. Όσα από αυτά είναι αφιερωμένα σε διάσημους ανθρώπους ανά τον κόσμο, παρουσιάζουν το έργο αυτών και στιγμές από τη ζωή τους μέσω των προσωπικών αντικειμένων τους ή/και προφορικών μαρτυριών, αρχειακού υλικού, κλπ. Σε αυτό το άρθρο, θα παρουσιαστούν τέσσερα μονογραφικά μουσεία, αφιερωμένα στους Hans Christian Andersen, Νίκο Καζαντζάκη, Sherlock Holmes και τον François-Auguste-René Rodin.

Hans Christian Andersen Museum

Το Μουσείο του Hans Christian Andersen βρίσκεται στη γενέτειρά του, το Οντένσε της Δανίας. Άνοιξε τις πύλες του στο κοινό το 1908 ως μουσειακός χώρος που επικεντρώνεται στη ζωή και το έργο του συγγραφέα. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα μουσεία για συγγραφείς στον κόσμο.

Με έργα, όπως η Μικρή Γοργόνα, η Τοσοδούλα, το Μολυβένιο Στρατιωτάκι, τα Κόκκινα Παπούτσια, ο Hans Christian Andersen κατάφερε να συγκαταλέγεται στη λίστα των πιο αγαπημένων συγγραφέων παραμυθιών σε όλο τον κόσμο. Στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου, οι επισκέπτες μαθαίνουν για τη ζωή του Andersen από την παιδική ηλικία ως ο γιος ενός φτωχού τσαγκάρη από το Οντένσε, τα δύσκολα χρόνια, το σχολείο, το ντεμπούτο του ως συγγραφέα παραμυθιών, τη μεγάλη ηλικία και τον θάνατο, τα ταξίδια του και τις προσδοκίες του.

Επιπλέον, το κοινό μπορεί να εξερευνήσει τον κόσμο του διάσημου συγγραφέα, να ξεφυλλίσει τα βιβλία του μέσω υπολογιστή και να ακούσει τα παραμύθια του με τη βοήθεια ακουστικών μέσων.

Musée Rodin

Ο περίφημος γλύπτης François-Auguste-René Rodin επηρέασε τη γλυπτική του 20ου αιώνα με τα έργα του, τα οποία παρουσιάζονται στο Musée Rodin. Το Μουσείο περιέχει τη μεγαλύτερη συλλογή έργων του γλύπτη, η οποία παρουσιάζεται σε δύο θέσεις: στο Hôtel Biron και στο Meudon, το πρώην σπίτι και ατελιέ του καλλιτέχνη.


Βασικός στόχος του Μουσείου είναι να προσφέρει στον επισκέπτη μια μοναδική εμπειρία στον κόσμο της γλυπτικής του Rodin και της γλυπτικής, γενικότερα.

Το 1916 ο Rodin δώρισε τα έργα του στο Γαλλικό Δημόσιο και το Μουσείο εγκαινιάστηκε το 1919. Το Hôtel Biron αποτελεί κόσμημα αρχιτεκτονικής του Παρισιού και δέχεται περίπου 700.000 επισκέπτες ετησίως. Περίπου 300 έργα από τη συλλογή του μεγάλου γλύπτη εκτίθενται στο αρχοντικό.

Το 2015 πραγματοποιήθηκε ανακαίνιση του χώρου και εφαρμόστηκε νέα μουσειογραφική μελέτη. Τα εκθέματα που προστέθηκαν, βοηθούν τον επισκέπτη να κατανοήσει καλύτερα και να έχει μια πιο ολοκληρωμένη και προσιτή εικόνα για το έργο του Rodin. Στο ισόγειο τα έργα παρουσιάζονται σε χρονολογική σειρά ενώ στο δεύτερο όροφο παρουσιάζονται ορισμένα ιστορικά στοιχεία και η διαδικασία δημιουργίας ενός έργου. Ένα από τα οβάλ δωμάτια του μουσειακού χώρου αποτελεί αναπαράσταση «δωματίου αξιοπερίεργων αντικειμένων», όπου παρουσιάζεται το έργο του Rodin ως γλύπτη παράλληλα με την δραστηριότητά του ως παθιασμένου συλλέκτη αρχαιοτήτων.

Βασικός στόχος του Μουσείου είναι να προσφέρει στον επισκέπτη μια μοναδική εμπειρία στον κόσμο της γλυπτικής του Rodin και της γλυπτικής, γενικότερα.

Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη

Το Μουσείο αφιερωμένο στο Νίκο Καζαντζάκη βρίσκεται στο πατρογονικό χωριό του συγγραφέα στη Μυρτιά του Ηρακλείου Κρήτης. Ο φορέας ιδρύθηκε το 1983 και ο χώρος ανακαινίστηκε πλήρως το 2009, πραγματοποιώντας εγκαίνια στις 3 Ιουλίου 2010.

Η μόνιμη έκθεση είναι αφιερωμένη στο έργο και τη ζωή του συγγραφέα και διαιρείται σε πέντε θεματικές-αίθουσες: α) βιογραφικά στοιχεία, β) το ποίημα της Οδύσσειας, γ) οι φίλοι και οι επιρροές, δ) τα πρώιμα και τα θεατρικά έργα, ε) τα μυθιστορήματα και τα ταξιδιωτικά έργα. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει χειρόγραφα, επιστολές, έγγραφα, ελληνικές και ξένες εκδόσεις, φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα, θεατρικό υλικό, σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό και διάφορα έργα τέχνης με απεικονίσεις του Καζαντζάκη.

Βασικός στόχος του Μουσείου είναι η διάσωση της μνήμης του συγγραφέα και η προβολή του έργου και της σκέψης του.

Sherlock Holmes Museum

Μπορεί ο Sherlock Holmes να ήταν αποκύημα της φαντασίας του Sir Arthur Conan Doyle και να μην έζησε στην πραγματικότητα, οι ιστορίες του, όμως, παραμένουν ζωντανές έως σήμερα.

Το Μουσείο του δαιμόνιου ντετέκτιβ, Sherlock Holmes, βρίσκεται στην 221b Baker Street στο Λονδίνο, όπου έζησε με τον Doctor Watson μεταξύ του 1881-1904, σύμφωνα με τις ιστορίες που μας διηγήθηκε ο Sir Arthur Conan Doyle.

Το εσωτερικό του κτιρίου διατηρεί την αισθητική της Βικτωριανής εποχής, όπως περιγράφεται στις ιστορίες. Ο πρώτος όροφος έχει αφιερωθεί στη ζωή και την εποχή του Sherlock με αντικείμενα από τα έργα του Doyle να εκτίθενται στο χώρο. Αφηγητές με κοστούμια εποχής υποδέχονται το κοινό και το ταξιδεύουν στις ιστορίες του ντετέκτιβ.

Ο δεύτερος όροφος περιλαμβάνει τα δωμάτια του Doctor Watson και της Mrs. Hudson ενώ στον τρίτο όροφο περιλαμβάνονται κέρινα ομοιώματα, που αναπαριστούν βασικούς χαρακτήρες από τις ιστορίες του Sherlock Holmes, όπως είναι ο Moriarty.

Το Μουσείο έχει μεγάλη επισκεψιμότητα με κοινό από όλο τον κόσμο, μιας και οι ιστορίες του Sherlock έχουν αγαπηθεί από εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

                                                                                                            Σοφία Καρούνη 

Αρχαιολόγος - Μουσειολόγος

Πηγές: https://www.kazantzaki.gr/gr/home

https://www.sherlock-holmes.co.uk/home.htm

https://www.tripsavvy.com/sherlock-holmes-museum-1582996

https://www.musee-rodin.fr/en/musee-rodin

https://museum.odense.dk/en/museums/hans-christian-andersen-museum/exhibitions