Μόλις κυκλοφόρησε || «Κωμωδίας εγκώμιον» του Σάββα Πατσαλίδη

2022-11-18

Ο Σάββας Πατσαλίδης μας παραδίδει ένα σύγχρονο και βιβλιογραφικά ενημερωμένο μελέτημα-πλοηγό για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για την ανατρεπτική σοβαρότητα της θεατρικής κωμωδίας και του γέλιου που τη συνοδεύει. 

Επιχειρώντας τον δικό του αντίλογο, ο συγγραφέας του βιβλίου υποστηρίζει ότι η κωμωδία δεν γυρίζει την πλάτη στη σοβαρή όψη ή γνώση της ζωής και τις όποιες αλήθειες της, αναζητώντας μονοπάτια εύκολης (και ευχάριστης) διαφυγής. 

Με στήριγμα τις σύγχρονες θεωρίες του μεταμοντερνισμού, της ψυχανάλυσης, του φεμινισμού, του μετα-αποικιοκρατισμού, και του οριενταλισμού, και με παραδείγματα αντλημένα από την ιστορία του κωμικού αλλά και του κωμικοτραγικού είδους, από τον Αριστοφάνη, τον Ραμπελαί, τον Σαίξπηρ, την Κομμέντια ντελλ'άρτε, τον Βυζάντιο, τον Γκόγκολ, μέχρι τους σύγχρονους Πιραντέλο, Φο, Ιονέσκο, Μπέκετ, Τσέρτσιλ, Άλμπι, Ρουλ, Ρεζά, Ζιώγα, Ποντίκα, Μάτεσι, Διαλεγμένο, Δήμου, Σπηλιώτη, Τσίρο, κ.ά, αναδεικνύει την κωμωδία από μία διαφορετική γωνία, με σκοπό να αναγνωριστούν και να εκτιμηθούν οι ιδιαιτερότητές της, που είναι πολύ πιο σύνθετες, ποικιλόμορφες και ευεργετικές από ό,τι πιστεύουν πολλοί. 

Για πρώτη φορά στην ελληνική θεατρική βιβλιογραφία αφιερώνονται δύο εκτενή κεφάλαια σε περφόρμερ της ελληνικής και ξένης Stand-Up Comedy, το ένα επικεντρωμένο σε άνδρες και το άλλο σε γυναίκες περφόρμερ. Στόχος είναι να αναδειχτούν τα σύνθετα και συνάμα εκρηκτικά υλικά της σύγχρονης πολιτικής (και έμφυλης) κωμωδίας που αγγίζουν ζητήματα όπως η πολιτική ορθότητα, η κουλτούρα της ακύρωσης, του δικαιωματισμού, των ορίων. Πέρα από τα έξι μέρη, η έκδοση περιλαμβάνει δύο βοηθητικά παραρτήματα, το ένα είναι λεξικό εκδοχών του κωμικού (και ο ορισμός τους) και το άλλο, λεξικό όρων.


Πηγή: Δελτίο Τύπου