Μια μινωική πόλη σε ... πλακίδια

2022-08-03

Είχαν οι αρχαίοι μεζονέτες; Ω ναι! Κι από πού το ξέρουμε αυτό θα μου πείτε. Μα, φυσικά από τα υλικά κατάλοιπα του παρελθόντος. Κάτι άφησαν πίσω τους οι αρχαίοι φεύγοντας κι έτσι, εμείς σήμερα μπορούμε να μιλάμε και να φανταστούμε πως ζούσαν. 

Στην παραπάνω εικόνα μπορούμε να δούμε τις "μεζονέτες" μιας μινωικής πόλης. Πρόκειται για μικρά πλακίδια από το Ανάκτορο Κνωσού (περ. 1600-1500 π.Χ.), που ανήκουν σε μία σπάνια απεικόνιση μινωικής πόλης και προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες για τη νεοανακτορική αρχιτεκτονική. 

Όλα είναι κατασκευασμένα με μήτρες και στην κύρια όψη, έχουν σχηματιστεί λεπτομέρειες με πράσινο, κιτρινωπό, λευκό και κόκκινο χρώμα. Τα πλακίδια ήταν ενθέματα, που αποτελούσαν μεγαλύτερη σύνθεση 42 τεμαχίων και πιθανόν να διακοσμούσαν τοίχο ή έπιπλο. 

Κάθε ένα από αυτά απεικονίζει μία πρόσοψη σπιτιού, τετράγωνη, με δύο ή τρεις ορόφους και κάθετες προεξοχές στην κορυφή. Στα περισσότερα διακρίνονται τα ξύλινα πλαίσια των παραθύρων, οι θύρες, η ισοδομική τοιχοποιία, καθώς και κυκλικά διακοσμητικά θέματα. Μερικά φαίνεται ότι ανήκαν σε μία σύνθεση με ζώα, φυτά, κολυμβητές και άλλες ανθρώπινες μορφές. 

Παρόλο που η εικόνα των πλακιδίων είναι καθαρά μινωική, η ιδέα της κατασκευής τέτοιων συνθέσεων δημιουργήθηκε στην Αίγυπτο, όπου έχουν βρεθεί και πολλά ανάλογα παραδείγματα. Τα εν λόγω πλακίδια μπορούμε να τα βρούμε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.