Μια άλλη ανάγνωση της Χάρτας του Ρήγα

2017-12-13

Η Χάρτα του Ρήγα εκδόθηκε το 1797 στη Βιέννη και το 1997 ανακηρύχθηκε ως διατηρητέο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς από το Υπουργείο Πολιτισμού. 

Με αφορμή τις εκδηλώσεις για την επέτειο των 90 χρόνων από την ίδρυσή της, η Bιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης του ΑΠΘ διοργανώνει έκθεση, με τίτλο «Η Χάρτα του Ρήγα: Τα δύο (συν)πρόσωπα. Μια άλλη ανάγνωση του χάρτη», αφιερωμένη στην επέτειο των 220 χρόνων από την έκδοση της Χάρτας της Ελλάδος του Ρήγα Βελεστινλή, ένα αντίτυπο της οποίας (από τα λίγα σωζόμενα των 1.220 αντιτύπων που τυπώθηκαν) φυλάσσεται στην Τρικόγλειο Βιβλιοθήκη της ΒΚΠ ΑΠΘ.

Έξι αντίτυπα της Χάρτας παρουσιάζονται για πρώτη φορά μαζί. Τα αντίτυπα παραχωρήθηκαν ευγενώς από τις συλλογές των συνεργαζόμενων φορέων: της Τραπέζης της Ελλάδος (Τύπου Β και Τύπου Α(π)), του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (Τύπου Β), της Πασχαλείου Σχολής Καπεσόβου Ζαγορίων (Τύπου Α(π)) και του Ιδρύματος Σύλβιας Ιωάννου (Τύπου Α, σε πιστή ψηφιακή μορφή). Την έκθεση συνοδεύουν: ένα πιστό αντίγραφο του σπάνιου πίνακα της Ελλάδος του Άνθιμου Γαζή (ανακατασκευασμένου ψηφιακά), 20 μεγάλων διαστάσεων εικονογραφημένοι πίνακες με επεξηγηματικό-ερμηνευτικό υλικό, τρίπτυχα, βίντεο και ειδική ομότιτλη έκδοση της Τρικογλείου Βιβλιοθήκης.

Στόχος της έκθεσης δεν είναι η επανάληψη των γνωστών μέχρι τώρα προσεγγίσεων των ανθρωπιστικών κυρίως επιστημών, ιστορικών, φιλολογικών κά., αλλά η παρουσίαση της Χάρτας ως χαρτογραφικού «τεχνικού έργου», πώς την οραματίστηκε και την σχεδίασε ο Ρήγας και πώς οργάνωσε την τεχνικά πετυχημένη παραγωγή και εκτύπωσή της, μεταξύ Βουκουρεστίου και Βιέννης. Πρόκειται για την πρώτη κοινή παρουσίαση έξι αντιτύπων της Χάρτας, διαφορετικών τυπολογιών και προελεύσεων, που συναντώνται σε μια έκθεση, και η συνομιλία τους επιτεύχθηκε κυρίως χάρη στην ανάπτυξη της ψηφιακότητας και της διείσδυσής της και στις ανθρωπιστικές επιστήμες (digital humanities).

Η Χάρτα, ως τεχνική κατασκευή δεν είχε απασχολήσει ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα μέχρι το 1995, όταν στο ΑΠΘ άρχισε η έρευνα και μελέτη της ως χαρτογραφικού «τεχνικού έργου», και κορυφώθηκε το 2008, όταν αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά η ύπαρξη δύο τυπολογιών της, με σαφείς διαφορές στο χαρτογραφικό της περιεχόμενο, κυρίως τοπωνυμικού αλλά και σχεδιαστικού χαρακτήρα.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου, στις 19.30 στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ και θα είναι ανοιχτή καθημερινά (εκτός Δευτέρας) ως και τις 14 Ιανουαρίου 2018, (ημέρες/ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9.00- 14.00, Τετάρτη 9.00-14.00 και 17.00- 21.00, Σάββατο, Κυριακή 10.00- 18.00. Τηλ. Επικοινωνίας: 2310 247111). 

Πηγή: https://www.tanea.gr