Μαθαίνω για τις τοιχογραφίες της Σαντορίνης και της Κνωσού, φτιάχνοντας παζλ!

2022-06-23

Οι τοιχογραφίες της Σαντορίνης και της Κνωσού συνεχίζουν να μαγεύουν τον σύγχρονο θεατή έως σήμερα. Τα χρώματα, οι εξαίρετες παραστάσεις και οι συμβολισμοί μας μεταφέρουν σε ένα ταξίδι στο χρόνο!

Πηγαίνοντας στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου μπορούμε να δούμε και να θαυμάσουμε το έργο ανθρώπων που έζησαν πολλά πολλά χρόνια πριν. Η περίφημη μινωική τέχνη αναδεικνύεται μέσα από χιλιάδες εκθέματα. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι διάσημες Θεές των Όφεων από φαγεντιανή, οι τοιχογραφίες του Πρίγκιπα των Κρίνων και των Ταυροκαθαψίων, το χρυσό Κόσμημα των Μελισσών, οι πινακίδες Γραμμικής Β από την Κνωσό, αλλά και ο αινιγματικός ενεπίγραφος Δίσκος της Φαιστού.

Από την άλλη, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο μπορούμε να βρούμε τις εκπληκτικές τοιχογραφίες της Σαντορίνης! Η Αίθουσα της Θήρας ελκύει τον επισκέπτη κυρίως με τις περίφημες τοιχογραφίες, αυτή της Άνοιξης με τα χελιδόνια και τα κρίνα, των νεαρών πυγμάχων και των αντιλοπών. Τοιχογραφίες της Σαντορίνης μπορούμε να βρούμε, φυσικά, και στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας.   

Πώς, όμως, μπορούμε να βοηθήσουμε ένα παιδί να μάθει για αυτή την τέχνη, να του γνωρίσουμε τον πολιτισμό εκείνης της εποχής με απλό και ψυχαγωγικό τρόπο; Μα, με τη βοήθεια ενός παιχνιδιού φυσικά! 

Τα βήματα είναι απλά:

1. Προετοιμάζουμε το παιδί/τα παιδιά ότι θα πάμε στο μουσείο/αρχαιολογικό χώρο (ανάλογα με το που βρίσκονται οι τοιχογραφίες) για να δούμε κάτι που θα μας βοηθήσει να λύσουμε έναν γρίφο. 

2. Πηγαίνουμε στο μουσείο/αρχαιολογικό χώρο και έχουμε συλλέξει δύο με τρεις πληροφορίες για τις τοιχογραφίες. Δε χρειάζονται πολλά λόγια για να περάσουμε καλά! Πού και πότε δημιουργήθηκαν αυτά τα έργα; Σε τι χώρο βρίσκονταν; Τι χρώματα έχουν επιλεχθεί; Τι βλέπουμε; Μας θυμίζουν τίποτα από το σήμερα, π.χ. τα ενδύματα, τα μαλλιά, οι πυγμάχοι ή οι πίθηκοι που μπορεί να μας θυμίζουν κάποιο κινούμενο σχέδιο ή να έχουμε ξαναδεί αντιλόπες στο ζωολογικό κήπο, κ.ο.κ. Τα έργα θα μας μιλήσουν μόνα τους όταν τα ρωτήσουμε. 

3. Φεύγοντας από τον χώρο, λέμε στο παιδί/στα παιδιά ότι ήρθε η ώρα να λύσουμε το γρίφο. Μέσα σε ένα ένα πουγκί ή κουτί έχουμε βάλει τα κομμάτια 2 διαφορετικών παζλ. Το ένα θα πρέπει να είναι παράσταση από τις τοιχογραφίες που είδαμε στο μουσείο και το άλλο από κάποια άλλη τοιχογραφία. Αυτό το στοιχείο το αναφέρουμε στο παιδί και του λέμε ότι μόλις βρούμε ποιες τοιχογραφίες κρύβονται ανάμεσα στα κομμάτια του παζλ και λυθεί το μυστήριο, τα παζλ θα γίνουν οι δικές μας τοιχογραφίες αφού θα τα κάνουμε πίνακες με τη βοήθεια χαρτονιού και θα τα κρεμάσουμε στους τοίχους του δωματίου μας. Έτσι, θα έχουμε κι εμείς τη δική μας Σαντορίνη ή Κνωσό!

4. Αρχίζουμε τη συναρμολόγηση και διασκεδάζουμε!

Μπορείτε να βρείτε παζλ με τις τοιχογραφίες - και όχι μόνο - της Κνωσού και της Σαντορίνης στο e-shop μας. Διαλέξτε τις αγαπημένες σας και καλή διασκέδαση!