Λογισμικό “Glaze”: Στοχεύει στην προστασία της τέχνης από την αντιγραφή της τεχνητής νοημοσύνης

2023-03-28

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σικάγο κυκλοφόρησαν το δωρεάν λογισμικό "Glaze" που, όπως λένε, μπορεί να ανατρέψει τις προσπάθειες της γεννητικής τεχνητής νοημοσύνης (AI) να αντιγράψει το στυλ ενός καλλιτέχνη.

Το πρόγραμμα κάνει μικροσκοπικές αλλαγές στις ψηφιακές εικόνες που, ενώ είναι αόρατες στα ανθρώπινα μάτια, λειτουργούν ως «μανδύας στυλ» όταν αναρτώνται στο διαδίκτυο, εξηγεί η ομάδα πίσω από το πρόγραμμα.

Εάν η γεννητική τεχνητή νοημοσύνη βρει μια εικόνα προστατευμένη από το Glaze στο διαδίκτυο, εμποδίζεται να αναλύσει σωστά και να αντιγράψει το στυλ, δήλωσε η ομάδα.

Το Glaze δημιουργήθηκε μετά από εντολή καλλιτεχνών που εξοργίστηκαν με το γεγονός ότι προγράμματα όπως το Midjourney και το Stable Diffusion, που εκπαιδεύτηκαν σε σωρούς εικόνων που είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο, μπορούσαν να μιμηθούν το στυλ τους με εντολή.

«Η τεχνητή νοημοσύνη εξελίσσεται πολύ γρήγορα και πρέπει να υπάρχουν κάποιες προστατευτικές μπάρες ή κανονισμοί γύρω από αυτήν», δήλωσε ο Shawn Shan, ο διδακτορικός φοιτητής που είναι υπεύθυνος για το πρόγραμμα.

Η ομάδα πίσω από το Glaze συνεργάστηκε με καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων η εικονογράφος Karla Ortiz, η οποία είναι μεταξύ των εναγόντων σε μια δικαστική υπόθεση στις ΗΠΑ εναντίον διαφόρων εταιρειών με υπηρεσίες δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης που παράγουν εικόνες.

Οι δημιουργοί του Glaze παραδέχονται ότι δεν αποτελεί πανάκεια, δεδομένου του πόσο γρήγορα εξελίσσεται η τεχνητή νοημοσύνη.

Η ελπίδα, δήλωσε η ομάδα, είναι ότι το Glaze και παρόμοια προγράμματα θα προστατεύσουν τους καλλιτέχνες τουλάχιστον μέχρι να μπορέσουν να εφαρμοστούν αμυντικοί νόμοι ή κανονισμοί.

Το Glaze είναι διαθέσιμο για δωρεάν λήψη από τις 18 Μαρτίου. Δείτε το εδώ .

Πηγή: ertnews.gr

Εβδομαδιαίες προσφορές στο Museology Eshop: