"Κοινοί ιεροί τόποι". Τρεις θρησκείες, μια πόλη

2017-09-19

Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των φετινών «Δημητρίων» συνδιοργανώνουν την έκθεση "Κοινοί ιεροί τόποι". Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017.

Πρόκειται για τριμερή έκθεση, στην οποία παρουσιάζονται τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες, που μπορεί να έχουν θεολογικές διαφορές αλλά μοιράζονται ένα σύνολο κοινών στοιχείων ως προς τις πεποιθήσεις, τις τελετουργίες, τα ιερά πρόσωπα και τους ιερούς τόπους. Ωστόσο, δεν λείπουν και οι φορές που οδηγήθηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ τους. Η Μεσόγειος, με την συνύπαρξη Χριστιανών, Μουσουλμάνων και Εβραίων έχει την δυνατότητα να προσφέρει πολλά παραδείγματα διαμοιρασμού και αμοιβαιότητας, αλλά και διαχωρισμού ή διαίρεσης. 

Αυτό το φαινόμενο εξετάζει η εν λόγω έκθεση αναδεικνύοντας τη συνύφανση συμβόλων και μορφών, πρακτικών και τόπων που το καθορίζουν. Μια πόλη, όπως η Θεσσαλονίκη, όπου έχουν ιστορικά ακμάσει οι τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες, και βρίσκεται στο μεσογειακό σταυροδρόμι της μετανάστευσης, θεωρείται ένα ιδανικό σημείο για την αφήγηση των Κοινών Ιερών Τόπων

Η έκθεση αποτελείται από τρία μέρη, τα οποία παρουσιάζονται σε τρεις χώρους: στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και στο Γενί Τζαμί (Παλιό Αρχαιολογικό Μουσείο).  


Πηγή: https://www.ert.gr/ert3/kini-ieri-topi-se-tria-mousia-tis-thessalonikis/