Κινούμενα σχέδια στα...αγγεία; Ναι, με το Panoply Vase Animation Project

2022-01-14

Η μελέτη των αρχαίων αγγείων και της εικονογραφίας τους προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για την έρευνα της ιστορίας, της ιστορίας της τέχνης, της μυθολογίας, της θρησκείας, των πολιτικών και εμπορικών σχέσεων, του δημόσιου και του ιδιωτικού βίου κατά την Αρχαιότητα.

Τη σημαντική αυτή συνεισφορά τους θέλησαν να προωθήσουν και να προβάλλουν ο Steve K. Simons και η Dr Sonya Nevin, δημιουργώντας το Panoply Vase Animation Project. Στο συγκεκριμένο project, η Sonya και ο Steve φτιάχνουν κινούμενα σχέδια βάσει πραγματικών αρχαίων αντικειμένων. Σκοπός τους είναι να βοηθήσουν τον κόσμο να απολαύσει και να κατανοήσει αρχαίους πολιτισμούς με απλό και διασκεδαστικό τρόπο. Έτσι, κάποιος μπορεί απλά να παρακολουθήσει τα βίντεο για διασκέδαση, άλλος να τα χρησιμοποιήσει ως εκπαιδευτικό εργαλείο, π.χ. για το μάθημα της ιστορίας, της λογοτεχνίας, κ.λπ. 

Οι δύο ταλαντούχοι δημιουργοί ξεκίνησαν να φτιάχνουν τα animations για τη δική τους διασκέδαση, κάτι σαν απασχόληση του ελεύθερου χρόνου. Με τον καιρό, διαπίστωσαν ότι τα βιντεάκια που δημιουργούσαν, χρησιμοποιούνταν από δασκάλους στην τάξη, καθώς κάτι τέτοιο βοηθούσε τους μαθητές στην κατανόηση της αρχαίας ιστορίας. Κι έτσι, ξεκίνησε το μεγάλο project!

Μέχρι σήμερα, η Sonya και ο  Steve έχουν πραγματοποιήσει πολλές συνεργασίες, και από αυτές δε θα μπορούσαν να λείπουν τα μουσεία, στα οποία τα βίντεο συμπληρώνουν τις εκθέσεις, και τα πανεπιστήμια, όπου τα βίντεο ενισχύουν τη διδασκαλία. Ανάμεσα στους φορείς που συνεργάζονται είναι το Ure Museum of Greek Archaeology, το University of Oxford, το University College Dublin Classical Museum, τα Universities of Warsaw και Fribourg, καθώς και άλλοι φορείς. 

Αν το συγκεκριμένο project σας τράβηξε το ενδιαφέρον και θέλετε να μάθετε περισσότερα επισκεφθείτε τη σελίδα του ή/και δείτε τα διαθέσιμα βίντεο στο Youtube.