Κατάθεση στο δικαστήριο «Οδικού Χάρτη» και προϋπολογισμού για τη λειτουργία του Θεατρικού Μουσείου

2018-11-10

Αναβολή πέντε μηνών για την εκδίκαση των οφειλών του Θεατρικού Μουσείου προς τον ΕΦΚΑ συνηγόρησε στις 9.11.2018 το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ενώπιον του Δ' Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, όπου δικάζονταν σε δεύτερο βαθμό για χρέη προς το Δημόσιο, ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Σωματείου Κέντρο Μελέτης και Έρευνας Ελληνικού Θεάτρου - Θεατρικό Μουσείο, Κώστας Γεωργουσόπουλος και Γιώργος Μιχαλακόπουλος.


Το ΥΠΠΟΑ αιτιολόγησε το αίτημά του καταθέτοντας στο δικαστήριο «Οδικό Χάρτη» με βήματα που πρόκειται να ακολουθήσει, ο οποίος παρουσιάζει αναλυτικά: α) τις οικονομικές υποχρεώσεις του Θεατρικού Μουσείου, β) τα δεδομένα που απαιτείται να συνεκτιμηθούν και τους ελέγχους που είναι απαραίτητοι προκειμένου το ΥΠΠΟΑ να αποφασίσει τις συγκεκριμένες ενέργειες στις οποίες θα κατευθύνει την παρέμβασή του (οικονομικός έλεγχος των χρήσεων 2009-2013, νομικός έλεγχος της ακίνητης περιουσίας του ΘΜ, συγκρότηση και Έκθεση Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τη συλλογή του ΘΜ, έλεγχος του Καταστατικού του κ.ά.) και γ) τα κονδύλια που θα χρειαστούν για τη διάσωση, τη συντήρηση και τη μετεγκατάσταση της συλλογής του Θεατρικού Μουσείου (έκθεση σκοπιμότητας, μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη, ψηφιοποίηση, συντήρηση εκθεμάτων κ.ο.κ. ), καθώς και για την ανακαίνιση-ανακατασκευή κτιρίου και την ετήσια λειτουργία του Μουσείου.

Σύμφωνα με τον «Οδικό Χάρτη» του Υπουργείου Πολιτισμού, το Θεατρικό Μουσείο έχει επιχορηγηθεί κατά το διάστημα 2007-2013 με το ποσό των 1.730.000 ευρώ. Το σύνολο των οφειλών του Θεατρικού Μουσείου προς τους εργαζόμενους, το Δημόσιο και προς τρίτους (τον ιδιοκτήτη του χώρου όπου φυλασσόταν η βιβλιοθήκη του μέχρι να φιλοξενηθεί σε αποθήκες της ΕΡΤ) ανέρχεται στα 1.893.000 ευρώ. Η δαπάνη για την ανακαίνιση και την ανακατασκευή του κτιρίου που θα μπορεί να το στεγάσει εκτιμάται ότι μαζί με τις δαπάνες για τις σχετικές μελέτες και την συντήρηση και ψηφιοποίηση του μουσειακού υλικού και τον εξοπλισμό, θα αγγίξει τα 10.770.000 εκατομμύρια ευρώ και το λειτουργικό κόστος υπολογίζεται στα 600.000 τον χρόνο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού "Επιθυμεί να διασώσει τη συλλογή του, τα βιβλία, τα θεατρικά προγράμματα, το ίχνος που άφησε το ελληνικό θέατρο στον Τύπο τους τελευταίους δυο αιώνες, τις φωτογραφίες από τις παραστάσεις, τα κοστούμια των πρωταγωνιστών. Σε μια εποχή ψηφιακή το ΥΠΠΟΑ νοιάζεται για τα τεκμήρια και για την αύρα της θεατρικής ζωής."


Πηγή: www.culture.gr

Πρόσφατες δημοσιεύσεις 

Τα νέα της εβδομάδας
 

Η ερευνητική ομάδα DAISSy του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου διοργανώνει εκδήλωση με αντικείμενο την εκπαίδευση επαγγελματιών των μουσείων και την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων. Η εκδήλωση εντάσσεται στις δράσεις του Ευρωπαϊκού έργου Mu.SA και θα λάβει χώρα τη Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019 ώρα 16:00 στο ξενοδοχείο Electra Metropolis, στην οδό...

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας (ΕΦ.Α.ΚΟΡ.), το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου (ΙΛΜΚ), παρουσιάζουν την έκτη κοινή δράση, στο πλαίσιο του προγράμματος συνεργασίας «Γέφυρες». Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 21 Ιουνίου (ώρα 21:00) συμμετέχουν στην επετειακή 20ή διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Γιορτής της...

Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος Ιστορίες, χώροι, κληρονομιές στη μετάβαση από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στο ελληνικό κράτος που υποστηρίζεται από την Γαλλική Σχολή Αθηνών, θα πραγματοποιηθεί συνέδριο με τίτλο "Οθωμανικά μνημεία στην Ελλάδα: κληρονομιές υπό διαπραγμάτευση" στις 20-22 Ιουνίου 2019 στη Γαλλική Σχολή Αθηνών.