Κατάθεση στο δικαστήριο «Οδικού Χάρτη» και προϋπολογισμού για τη λειτουργία του Θεατρικού Μουσείου

2018-11-10

Αναβολή πέντε μηνών για την εκδίκαση των οφειλών του Θεατρικού Μουσείου προς τον ΕΦΚΑ συνηγόρησε στις 9.11.2018 το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ενώπιον του Δ' Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, όπου δικάζονταν σε δεύτερο βαθμό για χρέη προς το Δημόσιο, ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Σωματείου Κέντρο Μελέτης και Έρευνας Ελληνικού Θεάτρου - Θεατρικό Μουσείο, Κώστας Γεωργουσόπουλος και Γιώργος Μιχαλακόπουλος.


Το ΥΠΠΟΑ αιτιολόγησε το αίτημά του καταθέτοντας στο δικαστήριο «Οδικό Χάρτη» με βήματα που πρόκειται να ακολουθήσει, ο οποίος παρουσιάζει αναλυτικά: α) τις οικονομικές υποχρεώσεις του Θεατρικού Μουσείου, β) τα δεδομένα που απαιτείται να συνεκτιμηθούν και τους ελέγχους που είναι απαραίτητοι προκειμένου το ΥΠΠΟΑ να αποφασίσει τις συγκεκριμένες ενέργειες στις οποίες θα κατευθύνει την παρέμβασή του (οικονομικός έλεγχος των χρήσεων 2009-2013, νομικός έλεγχος της ακίνητης περιουσίας του ΘΜ, συγκρότηση και Έκθεση Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τη συλλογή του ΘΜ, έλεγχος του Καταστατικού του κ.ά.) και γ) τα κονδύλια που θα χρειαστούν για τη διάσωση, τη συντήρηση και τη μετεγκατάσταση της συλλογής του Θεατρικού Μουσείου (έκθεση σκοπιμότητας, μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη, ψηφιοποίηση, συντήρηση εκθεμάτων κ.ο.κ. ), καθώς και για την ανακαίνιση-ανακατασκευή κτιρίου και την ετήσια λειτουργία του Μουσείου.

Σύμφωνα με τον «Οδικό Χάρτη» του Υπουργείου Πολιτισμού, το Θεατρικό Μουσείο έχει επιχορηγηθεί κατά το διάστημα 2007-2013 με το ποσό των 1.730.000 ευρώ. Το σύνολο των οφειλών του Θεατρικού Μουσείου προς τους εργαζόμενους, το Δημόσιο και προς τρίτους (τον ιδιοκτήτη του χώρου όπου φυλασσόταν η βιβλιοθήκη του μέχρι να φιλοξενηθεί σε αποθήκες της ΕΡΤ) ανέρχεται στα 1.893.000 ευρώ. Η δαπάνη για την ανακαίνιση και την ανακατασκευή του κτιρίου που θα μπορεί να το στεγάσει εκτιμάται ότι μαζί με τις δαπάνες για τις σχετικές μελέτες και την συντήρηση και ψηφιοποίηση του μουσειακού υλικού και τον εξοπλισμό, θα αγγίξει τα 10.770.000 εκατομμύρια ευρώ και το λειτουργικό κόστος υπολογίζεται στα 600.000 τον χρόνο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού "Επιθυμεί να διασώσει τη συλλογή του, τα βιβλία, τα θεατρικά προγράμματα, το ίχνος που άφησε το ελληνικό θέατρο στον Τύπο τους τελευταίους δυο αιώνες, τις φωτογραφίες από τις παραστάσεις, τα κοστούμια των πρωταγωνιστών. Σε μια εποχή ψηφιακή το ΥΠΠΟΑ νοιάζεται για τα τεκμήρια και για την αύρα της θεατρικής ζωής."


Πηγή: www.culture.gr

Πρόσφατες δημοσιεύσεις 

Τα νέα της εβδομάδας
 


Μ. Δευτέρα 22 Απριλίου 2019 για παιδιά ηλικίας 6-8 ετών, 11:00 - 12:30 Εκπαιδευτική δράση με εργαστήρι «Η ωραία Μυκηναία»
Μ. Τετάρτη 24 Απριλίου 2019 για παιδιά ηλικίας 9-12 ετών, 11:00 - 12:30 Εκπαιδευτική δράση με εργαστήρι «Η Τιμοκρίτη αναζητά τα μυστικά της ομορφιάς»

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη διοργανώνει την ημερίδα «Ένα βιβλίο, έξι αιώνες ιστορίας. Εκδόσεις από την αυγή της τυπογραφίας στις βιβλιοθήκες της Αθήνας» το Σάββατο 13 Απριλίου 2019, στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος, 2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου, στον Πειραιά.