Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη: ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ

2021-06-29

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη ανακοινώνει τη διοργάνωση σειράς δράσεων με σκοπό την ευαισθητοποίηση, επιμόρφωση και ενημέρωση για το ιδιαιτέρως σημαντικό ζήτημα της παιδικής κακοποίησης.

Τη δεδομένη στιγμή, με το συγκεκριμένο θέμα να παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις (1.123 αναφορές για παιδική κακοποίηση το 2020. Πηγή: Το χαμόγελο του παιδιού) και την αποκάλυψη όλο και περισσότερων υποθέσεων βίας, επιδιώκουμε να συνδράμουμε στην προσπάθεια ενημέρωσης και επιμόρφωσης κοινού, μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων, μέσα από δράσεις και προγράμματα που θα απευθύνονται στην εκπαιδευτική κοινότητα και σε όλους τους εμπλεκόμενους με τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών.

Οι συνεχείς αποκαλύψεις φαινομένων βίας στον χώρο της τέχνης ήταν καταιγιστικές. Η Ελένη Τοπαλούδη, ο Ζακ Κωστόπουλος, ο Βαγγέλης Γιακουμάκης, υποθέσεις παιδικής κακοποίησης και οι πρόσφατες αποκαλύψεις για την υπόθεση της Caroline Crouch, είναι μόνο ορισμένα από τα περιστατικά βίας που συμβαίνουν καθημερινά. Το κίνημα metoo, οι καταγγελίες και οι καθημερινές συζητήσεις σε κοινωνικά δίκτυα, φορείς και Μέσα Ενημέρωσης, καταδεικνύουν την ανάγκη διερεύνησης του προβλήματος, εκπαίδευσης και αλλαγής κουλτούρας.

Στο πλαίσιο αυτό, αφενός, στόχος είναι να εξετάσουμε πόσο ασφαλή είναι τα παιδιά στους χώρους στους οποίους κινούνται, παίζουν και εκπαιδεύονται και, αφετέρου, πώς να ενημερώσουμε και να καταρτίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους εμπλεκόμενους, εκπαιδευτικούς και γονείς σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα. Σκοπός είναι οι δράσεις που θα διοργανωθούν από τον φορέα μας να αλλάξουν εν γένει τις κοινωνικές αντιλήψεις που προκαλούν τα φαινόμενα αυτά και να διευκολύνουν τα θύματα να μιλούν ανοιχτά για όσα έχουν βιώσει.

Στη σημαντική αυτήν πρωτοβουλία, πολύτιμοι συνεργάτες μας είναι:

ο κ. Γιώργος Νικολαΐδης, Ψυχίατρος, MD, MA, MSc, PhD, Διευθυντής στη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού

η κ. Αναστασία Κουμούλα, Ψυχίατρος παιδιών και εφήβων, Πρόεδρος της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων

ο κ. Γιώργος Μόσχος, Νομικός, Εμπειρογνώμονας δικαιωμάτων του παιδιού (Συνήγορος του Παιδιού, Ιούλιος 2003 - Ιανουάριος 2018)

η κ. Εύα Κογιαννάκη, Νομικός

Περισσότερες λεπτομέρειες και αναλυτικές πληροφορίες για το πιλοτικό πρόγραμμα θα είναι διαθέσιμες στην αρχή της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς.

Πηγή: Δελτίο Τύπου

Πρόσφατες δημοσιεύσεις 

Τα νέα της εβδομάδας

"World on a Wire," organized by Rhizome's Artistic Director Michael Connor, opened at Hyundai Motorstudio Moscow. The exhibition is a collaboration between Hyundai Motor Company and Rhizome of the New Museum in New York, as part of a partnership which began earlier this year, devoted to amplifying new modes of born-digital artmaking. Founded in...

Hartwig Fischer, Director of the British Museum said, "Since re-opening in May 2021 we have welcomed visitors back to the British Museum with critically acclaimed exhibitions that have explored medieval England with Thomas Becket, Nero's ancient Rome and now Hokusai's Great Picture Book of Everything. 2021 will end with a rare glimpse into ancient...