ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΕ ΡΩΜΑΪΚΗ ΤΑΦΗ

2023-04-27
Image Credit : Magyar Múzeumok
Image Credit : Magyar Múzeumok

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ JÁSZSÁG ΤΗΣ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ ΒΡΗΚΑΝ ΜΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΤΑΦΗ ΕΝΟΣ ΡΩΜΑΙΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ.

Οι ανασκαφές διεξήχθησαν από το Πανεπιστήμιο Eötvös Loránd (ELTE), το Μουσείο Jász και το Ερευνητικό Δίκτυο Eötvös Loránd (ELKH).

Η έρευνα οδήγησε στην ανακάλυψη ενός νεκροταφείου από την περίοδο των Αβάρων και πολλών μεταλλικών εργαλείων που είχαν εναποτεθεί σε έναν τάφο του 1ου αιώνα μ.Χ. Αυτό τοποθετεί την ταφή σε μια μεταβατική περίοδο, όταν τμήματα της σημερινής Ουγγαρίας ενσωματώθηκαν στη ρωμαϊκή επαρχία της Παννονίας.

Μια προσεκτικότερη εξέταση των εργαλείων αποκάλυψε ότι ήταν ρωμαϊκής προέλευσης και ότι είχαν τοποθετηθεί στην ταφή ενός Ρωμαίου γιατρού μέσα σε δύο ξύλινα κιβώτια. Τα εργαλεία χρησιμοποιούνταν για ιατρικές επεμβάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν λαβίδες, βελόνες και τσιμπίδες, καθώς και διακοσμημένα νυστέρια από κράμα χαλκού εξοπλισμένα με αντικαταστάσιμες λεπίδες.

Στην ταφή εντοπίστηκαν επίσης ενδείξεις υπολειμμάτων φαρμάκων, τα οποία βρέθηκαν μαζί με μια πέτρα λείανσης που πιθανώς χρησιμοποιούνταν για την ανάμειξη βοτάνων για την παρασκευή φαρμάκων.

Από τη μελέτη του σκελετού διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για άνδρα ηλικίας 50 έως 60 ετών. Η αιτία θανάτου είναι άγνωστη, καθώς τα λείψανα δεν παρουσιάζουν σημάδια τραυματισμού ή ασθένειας. Η ομάδα σχεδιάζει να πραγματοποιήσει ισοτοπική ανάλυση του σκελετού για να διαπιστώσει αν ήταν τοπικής προέλευσης.

Πηγή: heritagedaily.com