«Η μνήμη της εικόνας. Ο χρόνος γύρω από το Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής»

2018-09-21

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο συμμετέχοντας και φέτος στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (28-30 Σεπτεμβρίου), έχει ετοιμάσει για το κοινό επαναλαμβανόμενες προβολές του βίντεο «Η μνήμη της εικόνας. Ο χρόνος γύρω από το Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής».

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο ανατρέχει στην ιστορία του κτηρίου, όπου στεγάζεται καθώς και του περιβάλλοντος χώρου. Το Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής και ο χώρος της πλατείας Κολοκοτρώνη συνδέονται άρρηκτα με την ελληνική κοινοβουλευτική ιστορία για έναν περίπου αιώνα. Το βίντεο έχει διάρκεια 30' και ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει στιγμιότυπα και σταθμούς από αυτή τη μακρά διαδρομή. Για τη δημιουργία του χρησιμοποιήθηκε υλικό από το Φωτογραφικό Αρχείο και τις Συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου. Μέσα από αυτό, παρακολουθούμε τι προϋπήρχε του Μεγάρου, πώς και πότε αποφασίστηκε να στεγαστεί στον χώρο αυτό το πρώτο κοινοβούλιο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, την ιστορία του κτηρίου, τις μεταμορφώσεις του περιβάλλοντος χώρου μέχρι τη σύγχρονη εποχή. 

Για τη διετία 2017-2018, το θέμα του εορτασμού είναι: ΠΟΛ(ε)ΙΣ. «Πόλεις παλιές και νέες, μεγάλες ή μικρότερες, σημαντικές ή λιγότερο σπουδαίες, ζωντανές ή ξεχασμένες, αλλά κυρίως οι πόλεις που ζούμε, με το παρελθόν που κουβαλούν και τους τρόπους που βρίσκουν να το εντάσσουν στη σύγχρονη ζωή τους είναι οι πρωταγωνίστριες του εορτασμού. Θα αφηγηθούν την Ιστορία τους ή πολλές μικρές ιστορίες και θα φανερώσουν τις σχέσεις που συνυφαίνονται εντός τους και που μπορεί να χαρακτηρίζονται από ενσωμάτωση ή απόρριψη, ανοχή ή αδιαφορία, δημιουργικότητα ή αμηχανία, προστασία ή βανδαλισμό. Ιστορίες που μπορεί να είναι μοναδικές ή να επαναλαμβάνονται με κάποιο τρόπο όχι μόνο μέσα στα όρια της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Και μέσα από τις ιστορίες τους θα αναδειχθούν οι μηχανισμοί μεταμόρφωσής τους μέσα στο σύγχρονο κόσμο και η πορεία τους προς το μέλλον».

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης και συντονίζονται από τη Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού. 


Ημέρες & ώρες προβολών: 28-30 Σεπτεμβρίου 2018, 11.00-13.00, ανά μισή ώρα.


Πηγή: Δελτίο Τύπου

Πρόσφατες δημοσιεύσεις 

Τα νέα της εβδομάδας
 

Το δίκτυο Natura 2000, ένα ψηφιδωτό αποτελούμενο από τις πιο όμορφες και ευαίσθητες περιοχές της Ελλάδας, ζωντανεύει στο Μεσογειακό Κήπο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος την Κυριακή 19 Mαΐου 2019!

One month after the tragedy of Notre-Dame, the European Commission and Europa Nostra, the leading European network of heritage NGOs, announced their decision to give a European Heritage Award / Europa Nostra Award to the Paris Fire Brigade, the most elite military corps in the French civil defence and the first emergency service in Europe.