Η Μικρασιατική Καταστροφή μέσα από τα graphic novels

2022-10-01

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος σας προσκαλεί σε μια βραδιά εξερεύνησης αυτού του τραγικού γεγονότος μέσα από δύο graphic novels. Η εκδήλωση εντάσσεται στον κύκλο εκδηλώσεων «1922 - 2022: Παρακαταθήκες και Μνήμες».

Οι συγγραφείς Allain Glykos και Soloup, δημιουργοί των graphic novels «Μανώλης» και «Αϊβαλί» αντίστοιχα, ξεκινούν από ατομικές ιστορίες για να ξετυλίξουν και να μνημονεύσουν τις ανθρώπινες συνέπειες αυτής της σκοτεινής περιόδου της ευρωπαϊκής ιστορίας, όταν 1,5 εκατομμύριο Οθωμανοί Έλληνες και 500.000 Τούρκοι από την Ελλάδα, έπρεπε να μετακινηθούν από τη μια περιοχή στην άλλη.

Την παρουσίαση και τη συζήτηση με το κοινό θα συντονίσει ο Γιάννης Κουκουλάς, ιστορικός τέχνης με ειδίκευση στην ιστορία των κόμικς, ο οποίος διδάσκει στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.

Παράλληλα, σε έκθεση στο Bistrot Paris-Athènes παρουσιάζονται τα σχέδια των προσφυγικών κατοικιών του Nicolas Hubesch, πρώην σπουδαστή της Ecole des Arts Décoratifs de Strasbourg και εικονογράφου δεκάδων παιδικών βιβλίων και κόμικς.

Η συζήτηση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω της σελίδας www.ifg.gr/live-streaming/

Ημερομηνία και ώρα: 05 Οκτωβρίου 2022, 20:00


Πηγή: www.ifg.gr