Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

2022-12-04

Γράφει η Ζωή Νταμπάκη 

Υπάρχουν πολλά είδη τέχνης και όπως είναι γνωστό ο κινηματογράφος είναι ένα από αυτά, η αποκαλούμενη έβδομη τέχνη, και συνυπάρχει με τη γλυπτική, τη ζωγραφική, τον χορό, την αρχιτεκτονική, τη μουσική και τη λογοτεχνία. Βέβαια, όπως φαίνεται στην ταινία «Μαρία Αντουανέτα» του 1938, οι τέχνες αλληλοσυνδέονται, καθώς βοηθήματα για τη δημιουργία της ταινίας αποτέλεσαν πίνακες και ιστορικά μνημεία της εποχής, η έμφαση στις λεπτομέρειες και η επεξεργασία των έργων τέχνης κατάφεραν να χαρακτηρίσουν την ταινία τόσο σπουδαία και ξεχωριστή. Εξάλλου οι ταινίες είναι βγαλμένες από τη ζωή!

Στην ταινία ξετυλίγεται η ζωή της Μαρίας Αντουανέτας (1755-1793) από τον αρραβώνα και τον γάμο της το 1770 έως και τον αποκεφαλισμό της. Ο έρωτας της με τον Σουηδό κόμη και η υπόθεση του κολιέ αποτέλεσαν καίρια σημεία στην πλοκή της ταινίας. Τον ρόλο της Μαρίας Αντουανέτας υποδύθηκε η ανεπανάληπτη Norma Shearer και τον ρόλο του κόμη Axel von Fersen, ο Tyron Powell. H ταινία κυκλοφόρησε στις αίθουσες της Αμερικής τον μακρινό Ιούλιο του 1938 και ως σήμερα έχει μείνει στην ιστορία για την ερμηνεία της Ν. Shearer, τα επιβλητικά σκηνικά και τα κουστούμια, που θεωρούνται από τα πιο ακριβά στην ιστορία του κινηματογράφου. Είχε 4 υποψηφιότητες για Όσκαρ, μεταξύ των οποίων ήταν υποψηφία η Norma Shearer για τον Α' γυναικείο ρόλο.

Τη δημιουργία αυτών των επιβλητικών κουστουμιών ανέλαβε ο πασίγνωστος Adrian, ένας από τους σπουδαιότερους ενδυματολόγους του προηγούμενου αιώνα, που έντυσε πολυάριθμες μεγάλες σταρ του παλαιού αμερικανικού κινηματογράφου. Ο Adrian κρύβεται πίσω από τα κουστούμια πολυάριθμων ταινιών, χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι "Ο Μάγος του Οζ" (1939) και "Ziegfeld Girl" (1941).

Γνωστή ήταν η αγάπη του για τις λεπτομέρειες, γι' αυτό ταξίδεψε μέχρι την Γαλλία και την Αυστρία το 1937, μάζεψε παλαιά υφάσματα (αντίκες) καθώς και γαλλική δαντέλα και αξεσουάρ της εποχής για να χρησιμοποιηθούν στην ταινία. Μελέτησε λεπτομερώς πίνακες της περιόδου που ζούσε η Μαρία Αντουανέτα, εξέτασε τους πίνακες εξονυχιστικά ώστε οι λεπτομέρειες των κεντημάτων να είναι πανομοιότυπες. Συνολικά σχεδίασε 2.500- 4.000 κουστούμια για τους ηθοποιούς και τους κομπάρσους.

Τα υφάσματα ήταν ειδικά υφασμένα και ύστερα κεντήθηκαν με πολύ λεπτές βελονιές για να φαίνονται με γυμνό μάτι. Η προσοχή στη λεπτομέρεια ήταν σπουδαία, από τα ρούχα μέχρι τα μαλλιά. Ορισμένα φορέματα ήταν εξαιρετικά βαριά λόγω της ποσότητας υφάσματος, κεντήματος και πολύτιμων λίθων που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία τους, αν λάβουμε υπόψιν ότι τα 34 φορέματα της Norma Shearer είχαν συνολικό βάρος περίπου 800 κιλά. Το πιο βαρύ ήταν το νυφικό που ζύγιζε περίπου 50 κιλά και δημιουργήθηκε από εκατοντάδες μέτρα λευκό μεταξωτό σατέν ύφασμα κεντημένο στο χέρι με επίχρυση κλωστή. Η Norma Shearer ζύγιζε μόλις 49 κιλά, θεωρητικά τα φορέματά ήταν 17 φορές του βάρους της.

Το στούντιο οργίστηκε με τα χρήματα που ξοδεύτηκαν για τα κοστούμια της ταινίας. Έτσι για να εξισορροπηθούν τα έξοδα των κουστουμιών ξανά εμφανίστηκαν σε άλλες ταινίες μετέπειτα. Σήμερα τα κουστούμια έχουν διασωθεί και βρίσκονται σε μουσεία και σε ιδιωτικές συλλογές ανά τον κόσμο, μάλιστα ένα φόρεμα πουλήθηκε σε δημοπρασία. Ένα από τα μοναδικά φορέματα της ταινίας βρίσκεται στην συλλογή του μουσείου FIT (Fashion Institute of Technology) στην Νέα Υόρκη.

Σημαντικό είναι να αναφερθούν τα μοναδικά σκηνικά, όπου για πρώτη φορά σχεδιάστηκαν ρεπλίκα χώρων του Παλατιού των Βερσαλλιών. Χρειάστηκε ειδική άδεια από τη γαλλική κυβέρνηση για να δημιουργηθούν. Πηγές για τη δημιουργία των σκηνικών υπήρξαν και πίνακες της εποχής, καθώς αγοράσθηκαν έπιπλα αντίκες που φημολογείται πως κάποτε ανήκαν στο Παλάτι των Βερσαλλιών.

Στις παρακάτω φωτογραφίες αριστερά είναι ένα πορτραίτο της Μαρίας Αντουανέτας και δεξιά είναι το πανομοιότυπο φόρεμα της ταινίας.

Ενδιαφέρουσα είναι η φωτογραφία που εικονίζει μια συντηρήτρια να επιμελείται το φόρεμα.

Φωτογραφία από το εργαστήριο του County Musuem of Art στο Los Angeles, αλλίως γνωστό ως LACMA
Φωτογραφία από το εργαστήριο του County Musuem of Art στο Los Angeles, αλλίως γνωστό ως LACMA


Παρακάτω μια γυναίκα σχεδιάζει τις λεπτομέρειες πάνω στο ύφασμα με βάση το σχέδιο του Adrian, στο βάθος. Ενώ βλέπουμε και το τελικό αποτέλεσμα.


Το παρακάτω φόρεμα πουλήθηκε σε δημοπρασία αγγίζοντας τα 30.000 με 50.000 δολάρια.

Δε θα μπορούσε να λείπει το νυφικό φόρεμα.

Στην φωτογραφία εικονίζονται η Norma Sherear ως Μαρία Αντουανέτα και ο Robert Morley ως ο βασιλιάς Λουδοβίκος XVI.

Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε την ταινία!