Η Κύπρος στους έντυπους χάρτες του 17ου αιώνα

2020-11-13

Το Ίδρυμα Σύλβιας Ιωάννου (Sylvia Ioannou Foundation) προχωρά στο σχεδιασμό και υλοποίηση της έκδοσης του τρίτομου καταλόγου Cyprus: The Book of Maps, όπου καταγράφονται όλοι οι έντυποι χάρτες της Κύπρου σε εύρος τετρακοσίων χρόνων, από το 1485 έως το 1885.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ιδρύματος: "Μόλις κυκλοφόρησε ο δεύτερος τόμος του καταλόγου Cyprus: The Book of Maps, αφιερωμένος στον 17ο αιώνα. Για κάθε έντυπο χάρτη της Κύπρου της περιόδου αυτής, παρουσιάζεται η εικόνα και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του και δίδονται πληροφορίες για την εμφάνιση ή/και επανεμφάνισή του σε ποικίλες εκδόσεις, με αναφορά σε συγκεκριμένα αποθετήρια που φιλοξενούν σήμερα αντίτυπά του. Παρέχονται, επίσης, στοιχεία για το πλαίσιο και τους συντελεστές της παραγωγής του και επισημαίνονται συσχετισμοί με συγγενείς χάρτες. Επιπλέον, χάρη σε λεπτομερείς συγκριτικούς πίνακες, διευκολύνεται η ταύτιση λυτών χαρτών της Κύπρου, αποκομμένων από διάφορες εκδόσεις, οι οποίοι σήμερα σώζονται σε ιδιωτικές ή δημόσιες συλλογές. Στους συγκεκριμένους πίνακες, αξιοποιείται κάθε διαθέσιμη τυπογραφική ένδειξη που διατηρείται στο φύλλο με τον τυπωμένο χάρτη, καθώς και το verso αυτού."

Η έκδοση απευθύνεται τόσο σε ειδικούς ερευνητές όσο και σε συλλέκτες, προσφέροντας ένα βοήθημα που τους επιτρέπει να εντοπίσουν αναλογίες και διαφορές μεταξύ χαρτών οι οποίοι εκ πρώτης όψεως είναι πανομοιότυποι: χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο γνωστός χάρτης της Κύπρου με απεικόνιση της θεάς Αφροδίτης στην έκδοση του Willem Jansz. Blaeu και στην έκδοση του Johannes Janssonius (II), όπου οι διαφορές είναι ιδιαιτέρως δυσδιάκριτες για το μη εξοικειωμένο μάτι. Ακόμη μια ενδιαφέρουσα περίπτωση αποτελεί ο ναυτικός χάρτης του Johannes van Keulen (I) με την Κύπρο και τις ακτές της Καραμανίας, της Συρίας και της Αιγύπτου: οι τέσσερις διαφορετικοί τύποι με τους οποίους απαντά και οφείλονται σε επαναχάραξη και συμπλήρωση νέων στοιχείων (λ.χ. τοπωνυμίων στη βόρεια Κύπρο), γίνονται εύκολα διακριτοί με τη βοήθεια της λεπτομερούς εικονογράφησης που συνοδεύει κάθε λήμμα του καταλόγου.

Το σύγγραμμα εκδίδεται προοδευτικά, καθώς ολοκληρώνεται. Ο πρώτος τόμος (15ος-16ος αι.) κυκλοφόρησε στα τέλη του 2016, ενώ ήδη ετοιμάζεται ο τρίτος τόμος (18ος αι.-1885).

Πηγή: Δελτίο Τύπου


Πρόσφατες δημοσιεύσεις 

Τα νέα της εβδομάδας
 

Η Οργανωτική Επιτροπή της Δ΄ [ΙΑ΄] Συνάντησης Ελλήνων Βυζαντινολόγων, η οποία απαρτίζεται από τα µέλη της Ειδίκευσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών των Τμημάτων Ἑλληνικής Φιλολογίας και Ἱστορίας και Εθνολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστηµίου Θράκης, σας προσκαλεί να συμμετάσχετε στη Συνάντηση τῶν...

O Ευριπίδης Λασκαρίδης σπούδασε στην Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης και θέατρο στο Βrooklyn College της Νέας Υόρκης, έπαιξε σε παραστάσεις και σε τηλεοπτικές σειρές αλλά κάτι άλλο αναζητούσε. Το 2012 αποφάσισε να δημιουργήσει μία δική του παράσταση, για την οποία δεν θα είχε να δώσει λόγο σε κανέναν, αν αποτύχαινε. Του πήρε δύο χρόνια να...