«Η Επανάσταση του 1821 στη Χαλκιδική»

2022-07-30

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους σχεδίασε, οργάνωσε και παρουσιάζει την περιοδική έκθεση με τίτλο: «Η Επανάσταση του 1821 στη Χαλκιδική», στο Παλαιό Κτίριο του μετοχιακού συγκροτήματος Νέων Φλογητών. 

Πρωταρχικός σκοπός της έκθεσης είναι μια ιστορικά τεκμηριωμένη παρουσίαση του αγώνα του 1821 στη Χαλκιδική. Το χρονολόγιο, τα μέσα, τα όπλα της μάχης και οι πρωταγωνιστές είναι οι άξονες πάνω στους οποίους κινήθηκε ο σχεδιασμός και η δημιουργία του αφηγήματος. Στόχος της έκθεσης, δεν είναι μία απλή παρουσίαση πολεμικών γεγονότων και στρατιωτικών συγκρούσεων, αλλά μία έκφραση πολλαπλών πτυχών του Έλληνα αγωνιστή στη Χαλκιδική. Με την αφήγηση των γεγονότων του Αγώνα στη Χαλκιδική τονίζεται η ένταση της περιόδου, η ανάγκη για ελευθερία, οι σφοδρές μάχες, αλλά και ο πόνος και τα δεινά που προκάλεσε στον απλό λαό της Χαλκιδικής η αποτυχία της Επανάστασης στην περιοχή.

Τα άγνωστα σε πολλούς γεγονότα της Χαλκιδικής λειτούργησαν καθοριστικά στην επιτυχία και την εδραίωση της Επανάστασης στη νότια Ελλάδα.

Συνδυάζοντας την ιστορική τεκμηρίωση με τις σύγχρονες διαδραστικές και οπτικοακουστικές τεχνολογίες, η έκθεση επιδιώκει να προσφέρει στον επισκέπτη μία μοναδική εμπειρία δίνοντάς του την δυνατότητα να βρεθεί "εικονικά" στο επίκεντρο των γεγονότων της επανάστασης της Χαλκιδικής, να απολαύσει εκθέματα όπως όπλα και εξαρτήματα των αγωνιστών, να μελετήσει επιστολές από το οικογενειακό αρχείο του Εμμανουήλ Παπά, αλλά και να αντλήσει μέσω μίας διαδραστικής πολυμεσικής εφαρμογής πλούσιες και τεκμηριωμένες πληροφορίες γύρω από τον αγώνα της επανάστασης της περιοχής. 

Λίγα λόγια για το Παλαιό Κτίριο του μετοχιακού συγκροτήματος Νέων Φλογητών

Το αναστηλωμένο σήμερα συγκρότημα ανήκε στο μετόχι της αγιορείτικης μονής Αγίου Παντελεήμονος. Η πρώτη σαφής αναφορά στο παλαιό μετόχι ανάγεται στο 1311, τα υφιστάμενα όμως κτίρια χρονολογούνται πολύ αργότερα, από το 1853 έως το 1909. Σταθμό στη νεότερη ιστορία αποτέλεσε η μετατροπή του σε νοσοκομείο του Αμερικάνικου Ερυθρού Σταυρού, τη δεκαετία του '30. Κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ο χώρος έγινε έδρα των κατοχικών δυνάμεων, ενώ το 1960 εγκαταλείφθηκε μετά από καταστροφική πυρκαγιά.

Κέντρο Βυζαντινού Πολιτισμού «Ιουστινιανός»

Παλαιό Κτήριο - Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων

Νέα Φλογητά Χαλκιδικής

Έναρξη έκθεσης: 9 Ιουλίου 2022

Ωράριο λειτουργίας 08.30 -15.30, Τρίτη κλειστά

Πηγή: digitalculture.gov.gr