
Η διαχρονικότητα της Τέχνης: Οι ποικίλες ερμηνείες της

Γράφει ο Ρόκας Εμμανουήλ-Απόστολος, Μουσειολόγος-Μουσειογράφος
Εισαγωγή
Η τέχνη αποτέλεσε και αποτελεί μέχρι και σήμερα μία από τις κυριότερες εκφράσεις της ανθρώπινης ψυχής και ευαισθησίας. Έργα τέχνης απαράμιλλης αξίας εκτίθενται σε μουσεία και άλλες ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές και αποτελούν επιτομές της ανθρώπινης επινοητικότητας και δημιουργικότητας.
Τα έργα τέχνης, οι ιδιότητές τους και το συμβολικό περιβάλλον τους

Ο διαχρονικός πίνακας του Πικάσο «Γκουέρνικα» με τον σαφή αντιπολεμικό του χαρακτήρα
Τη σημερινή εποχή της μεταβατικότητας και των τεράστιων πολιτιστικών-πολιτισμικών αναπροσαρμογών, σημαντικό είναι να τονιστούν όχι μόνο τα μορφολογικά χαρακτηριστικά ενός έργου τέχνης προκειμένου αυτό να μην προκαλεί και να γίνει κατανοητός ο σκοπός του από τον κοινωνικό περίγυρό του, αλλά και τα μηνύματα που αυτό περικλείει καθώς και η σημασία που μπορεί να έχει στην εικαστική παράδοση ενός τόπου. Υπό την οπτική αυτή, πολλά έργα ζωγραφικής ή και θεατρικές παραστάσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν την "πέτρα του σκανδάλου" για ορισμένες κοινωνικές ομάδες, οι οποίες δεν κατανοούν το βαθύτερο νόημα του καλλιτέχνη το οποίο εκ πρώτης όψης φαίνεται ισοπεδωτικό χωρίς όμως να είναι. Η απουσία προκατάληψης είναι νομίζω το σπουδαιότερο στοιχείο για κάποιον ώστε να μην αποκλείει κάποια έργα τέχνης και προκειμένου να μπορέσει να προσεγγίσει νοηματικά κάτι που φαίνεται ακόμα και αποκρουστικό. Άλλωστε σήμερα η τέχνη δεν περιλαμβάνει μόνο έργα καλαισθησίας στους κόλπους της, αλλά και έργα αποθαρρυντικά και με αρνητικό ηθικό περιεχόμενο, τα οποία παρ' όλα αυτά κρύβουν βαθυστόχαστα και ποικίλα νοήματα που ο θεατής πρέπει να ανακαλύψει βάσει του αλληλοσεβασμού, της παιδείας και των αντιλήψεών του .
Η διαχρονικότητα της τέχνης
Παραπάνω αναφέρθηκε ότι κάθε μορφή τέχνης εξυπηρετεί διάφορους σκοπούς ανάλογα με την εποχή δημιουργίας. Σήμερα όμως ένα αριστούργημα μπορεί να αποκτήσει μια άλλη νοηματική διάσταση, σχετική με τις ανάγκες και τα ερωτήματα που θέτουν οι άνθρωποι της εκάστοτε εποχής που ζουν και τις απαιτήσεις που έχουν. Σαφώς κάποια έργα τέχνης έχουν διαχρονικά μηνύματα και νοήματα, τα οποία όσα χρόνια και αν περάσουν δεν αλλοιώνονται ούτε αλλάζουν (π.χ. ο πίνακας Γκουέρνικα με τον σαφή αντιπολεμικό του χαρακτήρα που είναι πάντα διαχρονικός). Στο παρόν άρθρο ενδιαφερόμαστε κυρίως για όσα αντικείμενα κάποτε είχαν μια διαφορετική νοηματική λειτουργία και χαρακτήρα που σήμερα έχει μεταβληθεί.

Το έργο graffiti «Η Γνώση μιλάει, η Σοφία ακούει», το οποίο συμβολίζει την ανάγκη για εγρήγορση και γνώση στις δύσκολες εποχές που ζούμε
ΠΗΓΕΣ
Cynthia Freeland, Μα είναι αυτό τέχνη;, εκδ. Πλέθρον, 2005,
Maxmag, Κοϊδάκη Ελένη-Παρθένα, https://www.maxmag.gr/politismos/koinonia/texnh-tou-gkrafiti/
Μπορείτε να βρείτε το άρθρο και εδώ (1η δημοσίευση): independent.gr