Η Ανατολική Μεσόγειος έρχεται στην Αλεξανδρούπολη

2018-03-26

Η συνεργασία του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού είχε ως αποτέλεσμα την περιοδική έκθεση φωτογραφίας «Ταξιδεύοντας στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα από το Ψηφιακό Αρχείο Ελληνικού Πολιτισμού του Θεόδωρου Κορρέ (ΑΠΘ)».

Η έκθεση σχεδιάστηκε και διοργανώθηκε από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και παρουσιάστηκε αρχικά στο Μουσείο στη Θεσσαλονίκη ενταγμένη στην 5η Biennale Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο δράσης των πέντε μεγάλων μουσείων της πόλης, γνωστής ως «Κίνηση 5Μ». Στη συνέχεια, ταξίδεψε σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, όπως είναι η Αθήνα, η Καρδίτσα, η Σιθωνία Χαλκιδικής και οι Σέρρες, με ιδιαίτερη επιτυχία. Στόχος της έκθεσης είναι η προβολή στο ευρύ κοινό μιας σειράς από περισσότερο ή λιγότερο γνωστούς τόπους με έντονη παρουσία Ελλήνων διαχρονικά, καθώς επίσης και εκκλησιαστικά και κοσμικά μνημεία που έχουν διασωθεί μέχρι σήμερα, με κοινό χαρακτηριστικό τη θέση τους κατά μήκος της παράλιας ζώνης της Ανατολικής Μεσογείου.

Η έκθεση βασίζεται στο φωτογραφικό υλικό από τις εκπαιδευτικές εκδρομές του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του ΑΠΘ και αρθρώνεται σε επτά ενότητες οδηγώντας τον επισκέπτη σε μία νοητή διαδρομή που έχει αφετηρία την περιοχή του βορειοανατολικού Αιγαίου, τα παράλια της Μ. Ασίας, και προχωρά στο νοτιοανατολικό τμήμα της λεκάνης της Μεσογείου, για να καταλήξει στη χερσόνησο του Σινά και την Αίγυπτο.

Στην πρώτη ενότητα παρουσιάζονται τόποι και μνημεία από τις περιοχές της αρχαίας Αιολίδας και της Ιωνίας, περιλαμβάνοντας την Άσσο, το Αϊβαλί, την Πέργαμο, τη Σκάλα Βουρλών και τα Αλάτσατα. Στη δεύτερη ενότητα εντάσσονται ο Κιρκιντζές, η Έφεσος, η Πριήνη και τα Δίδυμα στην περιοχή της Ιωνίας, η Φιλαδέλφεια στην περιοχή της Λυδίας. Την τρίτη ενότητα αποτελούν το Λιβίσι, η Κέκοβα, τα Μύρα και η Φάσηλις από την περιοχή της Λυκίας. Η διαδρομή στη Μ. Ασία ολοκληρώνεται στο νότιο τμήμα της με την τέταρτη ενότητα της έκθεσης, στην οποία εντάσσονται η Αττάλεια, η Πέργη, η Σίδη (Παμφυλία) και το μοναστήρι του Alahan (Κιλικία). Ακολουθούν η ενότητα της Ιορδανίας, στην οποία προβάλλονται το Αμμάν, η Madaba, και η ενότητα με το όρος Σινά και την ονομαστή μονή της Αγίας Αικατερίνης. Η έκθεση ολοκληρώνεται με την έβδομη ενότητα που έχει θέμα την Αίγυπτο, παρουσιάζοντας τον ναό του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων στο Κάιρο και τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας.

Στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης λόγω έλλειψης χώρου δεν παρουσιάζεται το σύνολο των φωτογραφιών, αλλά μόνο μία φωτογραφία από κάθε πόλη ή θέση με την εξαίρεση του Σινά, από όπου εκτίθενται δύο φωτογραφίες.

«Η εν λόγω έκθεση λόγω της πρωτοτυπίας και της σπανιότητας του θέματος, αλλά και της γεωγραφικής και χρονολογικής έκτασης που αυτό καλύπτει, παρουσιάζει σημαντικά τεκμήρια για την ιστορία του Ελληνισμού. Παράλληλα έρχεται να προβάλλει και μια σύγχρονη μορφή συλλογικής προσπάθειας. Την προσπάθεια γνωριμίας με τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία, τους οικισμούς, τους τόπους με τη διαχρονική παρουσία και δράση κοινοτήτων Ελλήνων» σημειώνουν οι διοργανωτές.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 30 Μαρτίου 2018 μέχρι τις 20 Απριλίου 2018. Τα εγκαίνια αυτής θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 30 Μαρτίου και ώρα 20:00 και κατά τη διάρκειά τους το πιάνο κουϊντέτο του Δημοτικού Ωδείου Αλεξανδρούπολης, με τη Νάντια Μαλακόζη στο τραγούδι και τη Μερόπη Κολλάρου στο πιάνο, θα πραγματοποιήσει συναυλία Μουσικής Δωματίου με έργα των Mozart, Purcell, Fauree και Χατζιδάκι. Στο φλάουτο η Θεοδώρα Αποστολίδου, στο βιολί ο Βίκτωρ Ζαζόπουλος και η Χριστίνα Παναγιωτίδου, στο βιολοντσέλο ο Γιώργος Τολίδης.

Πληροφορίες

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Σάββατο 10:30-14:30. Είσοδος ελεύθερη.

Συντονισμός - Γενική επιμέλεια: Δρ Αγαθονίκη Τσιλιπάκου (Προϊσταμένη Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού). Επιστημονικός σύμβουλος: Θεόδωρος Κορρές (Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ). Επεξεργασία μουσειολογικής μελέτης: Δρ Νίκος Μπονόβας (Αρχαιολόγος), Δρ Αναστάσιος Σινάκος (Αρχαιολόγος). Επιστημονική Συνεργάτης: Νικολέτα Τρούπκου (Αρχαιολόγος, Υπ. Διδάκτωρ ΑΠΘ). Μουσειογραφική μελέτη-γραφιστικά: Αναστασία Καραδημητρίου (Αρχιτέκτων-Μηχανικός).

Πηγή: www.archaiologia.gr