Γνωρίζοντας τον Φλαμανδό ζωγράφο, Jacob Jordaens

2022-05-19

Σαν σήμερα γεννήθηκε το 1593 ο Φλαμανδός ζωγράφος, χαράκτης και σχεδιαστής ταπισερί, Jacob Jordaens. Ο Jordaens γεννήθηκε στην Αμβέρσα στις 19 Μαΐου 1593 και ήταν το πρώτο από τα έντεκα παιδιά μιας εύπορης οικογένειας. Λίγα είναι γνωστά για την αρχική του μόρφωση. Μπορεί, ωστόσο, να υποτεθεί ότι είχε τα πλεονεκτήματα που συνήθως απολάμβαναν τα παιδιά της κοινωνικής του τάξης. 

Ο μικρός Δίας τρέφεται από την Αμάλθεια, 1630-35, ελαιογραφία,  Louvre Museum
Ο μικρός Δίας τρέφεται από την Αμάλθεια, 1630-35, ελαιογραφία, Louvre Museum

Η εξοικείωση του Jordaens με τα βιβλικά θέματα είναι εμφανής στους πολυάριθμους πίνακές του με θρησκευτικά θέματα και το προσωπικό του ενδιαφέρον για τη Βίβλο ενδυναμώθηκε με την κατοπινή του μεταστροφή από τον Καθολικισμό στον Προτεσταντισμό. Ο Jordaens επηρεάστηκε έντονα από τον Ρούμπενς, ο οποίος περιστασιακά τον απασχολούσε για να αναπαράγει μικρά σχέδια σε μεγαλύτερη κλίμακα. Μετά τον θάνατο του Ρούμπενς το 1640, η φήμη του Jordaens απογειώθηκε. Ο Φλαμανδός ζωγράφος στηρίχτηκε σε παλέτα με θερμά χρώματα, στο νατουραλισμό και στην επιδέξια χρήση του κιαροσκούρο και του τενεμπρισμού.

Ο Απ. Πέτρος βρίσκει χρήματα για τον φόρο, λάδι σε μουσαμά, Kunsthistorisches Museum
Ο Απ. Πέτρος βρίσκει χρήματα για τον φόρο, λάδι σε μουσαμά, Kunsthistorisches Museum

Εκτός του ότι ήταν πολύ γνωστός προσωπογράφος, ο Jordaens ενδιαφέρθηκε για βιβλικά, μυθολογικά και αλληγορικά θέματα, ενώ δημιούργησε και μερικά χαρακτικά. Αν και κατά κύριο λόγο ήταν ζωγράφος ιστορικών θεμάτων, δημιούργησε, επίσης, εικόνες βασισμένες σε φλαμανδικές παροιμίες, όπως η Zoals de ouden zongen, piepen de jongen (κατά λέξη "όπως κάνουν οι γονείς, έτσι και τα παιδιά") και απεικονίσεις φλαμανδικών εορτών, όπως Ο βασιλιάς πίνει. Προς το τέλος της σταδιοδρομίας του, μεταξύ 1652 και 1678, η δημιουργική και καλλιτεχνική του ικανότητα είχαν φθίνει σημαντικά. 

Αλληγορία της αφθονίας,  1618-1628, Royal Museums of Fine Arts of Belgium
Αλληγορία της αφθονίας, 1618-1628, Royal Museums of Fine Arts of Belgium

Εν τούτοις, σημειώθηκαν και μερικές εξαιρέσεις (όπως οι προαναφερθείσες θρησκευτικές συνθέσεις που δημιούργησε αφού προσχώρησε στον Προτεσταντισμό), με πιο αξιόλογο την Ιστορία της Ψυχής, που έφτιαξε για το δικό του σπίτι.

"Ο βασιλιάς πίνει", περ. 1640, ελαιογραφία,  Royal Museums of Fine Arts of Belgium
"Ο βασιλιάς πίνει", περ. 1640, ελαιογραφία, Royal Museums of Fine Arts of Belgium

Ο Jacob Jordaens έφυγε από τη ζωή προσβεβλημένος από τη μυστηριώδη επιδημία που είχε πλήξει την Αμβέρσα τον Οκτώβριο του 1678.