«Γκροτέσκα» του Μιχάλη Αρφαρά στο Τελλόγλειο

2018-09-27

Διάρκεια έκθεσης: 28 Σεπτεμβρίου - 25 Νοεμβρίου 2018

Ένα σύνολο από τρισδιάστατες φιγούρες και χαρακτικά του Μιχάλη Αρφαρά, παράλληλα με σπάνιες εκδόσεις εικονογραφημένες από τον ίδιο και πειραματικά φιλμ του, παρουσιάζονται στην έκθεσή του με τίτλο «Γκροτέσκα» στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. Η έκθεση εγκαινιάζεται την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018, στις 19.30.

Κυριαρχούν οι έγχρωμες τρισδιάστατες φιγούρες μεγάλων διαστάσεων, συναρμολογημένες από διάφορα, συχνά ετερόκλητα υλικά (μάρμαρο, μέταλλο, πλαστικό, ξύλο), τα οποία συνδυάζονται με αντικείμενα καθημερινής χρήσης, άχρηστα μετά την πρώτη περίοδο της ζωής τους (σπασμένες κρεμάστρες, φθαρμένες κούκλες βιτρίνας, παλιά παιδικά παιχνίδια, κάμερες κλειστών κυκλωμάτων). Οι συνθέσεις ολοκληρώνονται με ενσωματωμένες οθόνες.

Έχοντας ως αφετηρία την ελληνορωμαϊκή αρχαιότητα, από την οποία αντλεί θεματικές (Σειρήνα, Οδυσσέας, Άρης, Αφροδίτη, Ιανός) ο σημαντικός δημιουργός συνομιλεί παράλληλα με μοντερνιστικά εικαστικά ρεύματα, όπως το Νέο-Νταντά, τον σουρεαλισμό και την Arte Povera.

Τα ειδώλια του Αρφαρά, εκφράσεις της δύναμης του συμβόλου, παραπέμπουν σε ανθρωπόμορφα και ζωόμορφα τέρατα βγαλμένα από κάποιο αρχαίο μύθο, σε Ερινύες που έρχονται να ξυπνήσουν, κάποτε να ενοχλήσουν τον θεατή. Τα έργα σχολιάζουν με τον τρόπο τους πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά και φιλοσοφικά ζητήματα της εποχής, στέκονται για παράδειγμα στον υλισμό, το καταναλωτικό πνεύμα και τη βαθιά οικονομική κρίση, που έγινε αφορμή να έρθουν στην επιφάνεια κοινωνικές και άλλες στρεβλώσεις. «Η τέχνη είναι μια δημιουργική διαδικασία, η οποία βασίζεται στην έμπνευση κι αποσκοπεί στη διέγερση σκέψεων και συναισθημάτων», σημειώνει ο Μιχάλης Αρφαράς.

Το δεύτερο σκέλος της έκθεσης αποτελούν προβολές πειραματικών κινηματογραφικών έργων (animation) που σχετίζονται άμεσα με τις φιγούρες της έκθεσης.

Ο Μιχάλης Αρφαράς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Σπούδασε στην Κρατική Ανωτάτη Σχολή Εικαστικών Τεχνών Braunschweig (Κάτω Σαξωνία , Γερμανία) και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην ίδια Σχολή με παράλληλη ειδίκευση στη Χαρακτική και το Animation Film. Δίδαξε στο Ινστιτούτο Εικαστικών Τεχνών και Επιστήμης της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Hildesheim στην Κάτω Σαξωνία. Από το 2006 είναι Καθηγητής και Διευθυντής του τομέα Χαρακτικής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.

Από το 1979 έχει παρουσιάσει το έργο του σε ατομικές εκθέσεις και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Έχει συμμετάσχει σε πολλές διεθνείς μπιενάλε τέχνης και φεστιβάλ πειραματικού κινηματογράφου. Έργα του βρίσκονται σε πολλές διεθνείς συλλογές.


Πηγή: Δελτίο Τύπου

Πρόσφατες δημοσιεύσεις 

Τα νέα της εβδομάδας
 

Παράταση έως και την Κυριακή 18 Ιουνίου παίρνει η έκθεση «Ξεριζωμοί, 1922-2022. Μαρτυρίες μέσα από την Τέχνη». Περισσότεροι από 5.200 επισκέπτες, μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, επισκέφτηκαν από κοντά ή διαδικτυακά τη σπουδαία έκθεση, η οποία αποτελείται από εικαστικά κυρίως τεκμήρια και χωρίζεται σε δυο ενότητες. Στην πρώτη...

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων, το πρώτο βιομηχανικό μουσείο της Αθήνας, συμπληρώνει 10 χρόνια δημιουργικής παρουσίας στον πολιτιστικό χάρτη της πόλης, έχοντας υποδεχθεί περισσότερους από 150.000 επισκέπτες όλων των ηλικιών. Με αφορμή τα «10 χρόνια ΒΜΦ», το Μουσείο έχει σχεδιάσει μια σειρά από επετειακές δράσεις που...