Εθνικό Θέατρο Ρόδου: Εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης το έργο αποκατάστασης και επαναλειτουργίας του

2022-03-31

Το έργο της αποκατάστασης και επαναλειτουργίας του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου, το οποίο ανακοινώθηκε από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη στις 11 Μαρτίου στη Ρόδο, εντάχθηκε για χρηματοδότηση με 16.800.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη.

Όπως δήλωσε η Υπουργός, «Η αποκατάσταση του Εθνικού Θεάτρου της Ρόδου ανακοινώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Πριν λίγες εβδομάδες, τιμώντας αυτή τη δέσμευση, επιβεβαιώσαμε την απόφαση για άμεση υλοποίηση του έργου αποκατάστασης αυτού του εμβληματικού, για το νησί, μνημείου, μαζί με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο και τον Δήμαρχο Ροδίων Αντώνη Καμπουράκη. Παρόλα αυτά, και με στόχο αποκλειστικά ευτελείς σκοπιμότητες, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ εξακολούθησαν να μιλούν για «φιέστες, επικοινωνιακά τερτίπια και κοροϊδία». Τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα και αναμφισβήτητα. Η δέσμευσή μας τηρήθηκε με συνέπεια. Η απόφαση έχει υπογραφεί και η χρηματοδότηση του έργου είναι εξασφαλισμένη. Ιδού λοιπόν και η πράξη ένταξης. Είναι σαφές ότι οι μόνοι που κοροϊδεύουν είναι εκείνοι που προσπαθούν να ξεγελάσουν τους πολίτες με τη μικροπολιτική τους τακτική. Το έργο προχωρά, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα, ώστε να συμβάλει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην πόλη της Ρόδου, τόσο για τους πολίτες, όσο και για τους χιλιάδες επισκέπτες του νησιού».

Το έργο αφορά στην ολοκλήρωση των μελετών εφαρμογής και στην εκτέλεση όλων των εργασιών (οικοδομικών, ηλεκτρομηχανολογικών κ.λ.π.) για την πλήρη αποκατάσταση του μνημείου, ώστε να είναι έτοιμο για λειτουργία ως κέντρο πολιτισμού, ανοιχτό για το κοινό, με αίθουσες θεάτρου (λυρικού και πρόζας), χορού και μουσικής, αίθουσες μόνιμων και περιοδικών εκθέσεων, χώρους πολλαπλών χρήσεων, πωλητήριο και χώρο αναψυχής. Η ολοκλήρωση της αποκατάστασης του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου θα έχει ολοκληρωθεί, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, μέχρι το τέλος του 2025.

Λίγα λόγια για το Εθνικό Θέατρο Ρόδου:


Tο Εθνικό Θέατρο Ρόδου είναι μοναδικός συνδυασμός "διεθνούς στυλ" και "φασιστικού στυλ". Αποτελεί ένα από τα λαμπρότερα δείγματα κανναβικής τεχνολογίας (Finta pietra) και υαλοπλίνθων, σε ελληνικό έδαφος. Εντυπωσιακή είναι η σκηνή του με το μεγάλο βάθος και ύψος. Διαθέτει επίσης μεγάλη αίθουσα εξώστη, θεωρεία για επισήμους, φουαγιέ και μπαρ.
Κτίσθηκε το 1937, από άγνωστο αρχιτέκτονα και ονομαζόταν "Teatro Puccini". Το κτήριο στην εποχή του ήταν ένα από τα πιο σύγχρονα θέατρα, φιλοξενώντας ακόμα και όπερες. 

Πηγή: Δελτίο Τύπου, www.odysseus.culture.gr