Ερωτικά τραγούδια της Αναγέννησης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

2018-02-08

Tο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών φιλοξενεί την παράσταση «Hommage a l'amour», σχεδιασμένη για τις 14 Φεβρουαρίου. Ένα αφιέρωμα στην Αναγέννηση με τραγούδια για τον έρωτα από τη Γαλλία, τις Κάτω Χώρες, την Αγγλία και την Ιταλία, από τον Δημήτρη Κούντουρα (μουσική διεύθυνση, φλάουτο με ράμφος), έναν Έλληνα μουσικό ειδικευμένο στην Παλαιά Μουσική και από το Σύνολο Κέντρου Παλαιάς Μουσικής του Ωδείου Αθηνών θα ταξιδέψουν το κοινό στην Αναγέννηση του Ουμανισμού.

Γνωστά αλλά και σπάνια αναγεννησιακά τραγούδια σε διάφορες γλώσσες, αναδεικνύοντας, ταυτόχρονα, τα πρώιμα εθνικά στυλ του 16ου αιώνα θα παρουσιαστούν στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος στις 20:30. Μεταξύ άλλων, θα ακουστούν έργα των Guillaume Dufay, Jacques Arcadelt, Henry VIII και Francesco de Laudis, τα οποία θα ερμηνεύσουν οι τραγουδίστριες Ελένη Ευθυμίου, Ειρήνη Μπιλίνη-Μωραΐτη, Δέσποινα Παναγιώτου, Θεανώ Παπαδάκη, Όλγα Παπακωνσταντίνου, Αλεξάνδρα Πλέσσια, με μουσικούς την Αθανασία Τέλιου (βιόλα ντα γκάμπα, βιέλα) και τον Πάνο Ηλιόπουλο (τσέμπαλο, όργανο). Φιλική συμμετοχή: Μυρσίνη Βεστάκη (φλάουτο με ράμφος). Κατά τη διάρκεια της συναυλίας θα προβάλλονται οι μεταφράσεις των τραγουδιών.

Το Σύνολο του Κέντρου Παλαιάς Μουσικής αποτελείται από νέους επαγγελματίες τραγουδιστές που παρακολουθούν τον Κύκλο Σπουδών Παλαιάς Μουσικής του Ωδείου Αθηνών. Το Σύνολο έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις σε ιστορικούς χώρους, υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Κούντουρα, και συνεργάζεται τακτικά με τη Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Γαλλικό Ινστιτούτο, καθώς και με άλλους σημαντικούς πολιτιστικούς φορείς.

Ανάμεσα στις συναυλίες του συγκαταλέγονται και τα πρωτότυπα αφιερώματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπως το «Hommage Machaut» με μουσική του μεγάλου μεσαιωνικού συνθέτη, καθώς και προγράμματα αφιερωμένα στην πολυφωνία του Quattrocento, στο ελισαβετιανό τραγούδι κ.ά.

Το Κέντρο Παλαιάς Μουσικής επικεντρώνεται στη μελέτη της μουσικής από το Μεσαίωνα μέχρι το Μπαρόκ και λειτουργεί κατόπιν πρωτοβουλίας του Άρη Χριστοφέλλη και του Δημήτρη Κούντουρα στο Ωδείο Αθηνών από το 2014.

Την επομένη της συναυλίας, στον ίδιο χώρο, έχει προγραμματιστεί Ανοιχτό Μάθημα του Κέντρου Παλαιάς Μουσικής του Ωδείου Αθηνών (11:00-15:00). Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ